Nagyvilág

2007.12.20. 12:02

"NEM"-et mondott a pécsi közgyűlés a Tubes-re tervezett katonai radarra

<p>Nem épülhet katonai radar Pécs közigazgatási területén -erről döntött csütörtöki, rendívüli ülésén a város közgyűlése.</p>

A képviselők egyhangú szavazással módosították a Pécs Építési Szabályzatát (PÉSZ) és elfogadták azt az előterjesztést is, hogy a Tubes-hegy egy része - amely jelenleg katonai terület - újból egészségügyi erdő minősítést kapjon.

A rendelet 2008. január 15-től lép életbe.A csütörtöki döntés egyelőre nem kötelezi a Honvédelmi Minisztériumot arra, hogy leállítsa a Tubesre tervezett NATO lokátor építését. A tárca már megkezdte az építési engedélyezési eljárást, a jogerős építési engedélyt 2007. április 21-én adták ki. Ezt viszont a helyi civilek megtámadták. Ha a bíróság új eljárásra kötelezi a várost, akkor már figyelembe kell venni a közgyűlés csütörtöki döntését. E szerint pedig katonai radart nem lehet építeni a Tubesre.

A pécsi képviselők abban bíznak, hogy a tárca nem hagyja figyelmen kívül az ország ötödik legnagyobb városának akaratát. Az önkormányzat alternatívaként két magánterületet jelölt meg az építkezéshez. Az egyik a pécsi erőmű, a Pannon Power, a másik, a MOL tulajdonában van, de az ezeken való építkezéshez újabb engedélyezési eljárást kellene indítani.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. november 23-án jelentette be, hogy a kormány a NATO radart - a Zengő helyett - a Pécs melletti Tubes hegyen építi meg.
A lokátor az első lakóháztól mindössze 400 méterre lenne.

A bejelentés után civil mozgalmak tiltakoztak, mert szerintük a város katonai célpont lenne, a radarsugarak károsak lehetnek az egészségre, ráadásul az építkezés veszélyeztetheti az egyik ivóvízbázist.

2007. március 4-én helyi népszavazást tartottak. Akkor csaknem 40 ezer pécsi lakos mondta azt, hogy nem akarnak katonai radart a város határában, a szavazás azonban érvénytelen volt. A kormány a sikertelen referendumra hivatkozva közölte, hogy a továbbra is a Tubesen akarja megépíteni a lokátort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!