Nagyvilág

2008.04.12. 12:08

Megkezdődött az orosz-ukrán hidegháború?

<p>Ukrajna-szerte egyre nagyobb port ver fel Vlagyimir Putyin azon kijelentése, hogy az ukrán NATO-csatlakozás nyomán Ukrajna darabokra fog esni, s ebben Oroszország is közreműködni fog.</p>

Az ukrán Külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket juttatott el Moszkvába, az úgynevezett Bukovinai Nemzeti Erők Tömbje pedig egyenesen nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz elnököt és ukrajnai nagykövetét, Viktor Csernomirgyint.

A „helyzet” azt követően kezdett „fokozódni”, hogy az orosz és az amerikai elnök között a bukaresti NATO-csúcsot követően folytatott megbeszélésen Putyin állítólag úgy fogalmazott, hogy az esetleges NATO-csatlakozása kapcsán az egyébként is mesterségesen kreált Ukrajna darabjaira fog széthullani, hiszen délnyugati területeire különböző európai országok, keleti megyéire és a Krím-félszigetre pedig Oroszország tart igényt.

Olajként szolgált a tűzre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal kapcsolatos kijelentése, hogy Oroszország bármilyen, a saját államérdekeit és biztonságát szolgáló eszközt – a katonait is beleértve – be fog vetni, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását.

Putyin és Lavrov ki- (és be-)szólásai kapcsán Arszenyij Jaszenyuk ukrán parlamenti házelnök felszólította a Miniszteri Kabinetet és a Külügyminisztériumot, hogy megfelelő eréllyel válaszoljanak a moszkvai vezetők kijelentéseire, amelyek immár nyílt veszélyt jelentenek Ukrajna területi egységére.

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!