Nagyvilág

2008.06.02. 06:33

Meghalt Yves Saint Laurent

<p>71 éves korában meghalt Yves Saint Laurent, a XX. század egyik legnagyobb divattervezője vasárnap késő éjjel Párizsban - közölte a Pierre-Berge-Saint Laurent Alapítvány.</p>

Yves Saint Laurent 1936. augusztus 1-jén született az algériai Oran városában, amikor még az észak-afrikai terület Franciaországhoz tartozott. Már egész fiatalon érdekelni kezdte a ruhatervezés: amikor 1957-ben Párizsba érkezett, már egy kész portfólióval rendelkezett. A Vogue magazin szerkesztője azonnal felfedezte és felkarolta, a következő évben több versenyt megnyert kollekcióival. A szerkesztő aztán beajánlotta a kor legnagyobb tervezőjéhez, Christian Diorhoz. "Teljesen elkápráztatott, ő tanította meg nekem a művészet alapjait" - mondta később ezekről az évekről.

Nem sokkal később azonban meghalt Dior, akinek az üzletét végül Yves Saint Laurent vette át. A férfi aztán Pierre Bergé-vel saját céget alapított, amely a következő évtizedekben a divatvilág egyik legismertebb szereplőjévé nőtte ki magát. Sorra jöttek ki kollekcióikkal, amelyek közül nem egy megelőzte korát, sőt néha botrányt is okozott. Sokszor mondták róla, hogy jókor volt jó helyen - például amikor az alapokat megtanulhatta Diortól, vagy amikor már saját ruhakölteményeivel rukkolt elő a nők egyre nagyobb bátorságát hozó hatvanas években.

A hosszú ideje betegeskedő Yves Saint Laurent négy, a szakma csúcsán eltöltött évtized után, 2002-ben vonult vissza. Az általa létrehozott alapítvány szerint vasárnap éjjel, 23 óra 10 perckor halt meg Párizsban. 71 éves volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!