Nagyvilág

2008.06.21. 15:56

Olajvezetékeket robbantottak Nigériában

<p>Nigéria - Nigériában ismeretlen fegyveresek felrobbantották a Chevron olajtársaság egyik vezetékét. Emiatt a vállalat napi olajkitermelése és -szállítása 120 ezer hordóval csökken, jelentették be szombaton.</p>

Az utóbbi napokban már több hasonló támadás is történt az afrikai országban. A robbantások miatt a Shell kénytelen volt közölni, hogy júniusban és júliusban 225 ezer hordóval csökkenti napi kitermelését.

A csütörtök óta tartó merényletsorozatot lehetséges, hogy több fegyveres csoport követte el. Abban azonban mind egyeznek, hogy a külföldi olajvállalatokat veszik célba a dinamitos robbantásokkal.

Nigéria 2007-ben a 13-dik legnagyobb olajtermelő volt a világon, napi 2,13 millió hordóval. Tavaly még Afrika legnagyobb olajtermelője is volt, de idén Angola megelőzte. Részben a nigériai olajtermelés visszaesése is oka az olajárak két éve tartó szüntelen emelkedésének.

Az utóbbi két évben Nigéria olajtermelése és -exportja csaknem 25 százalékkal esett vissza, elsősorban az olajvezetékek elleni mind gyakoribb támadások miatt. A fegyveresek egyrészt a vezetékeket robbantják fel, másrészt a cégek mérnökeit rabolják el, többnyire váltságdíjért.

Nigéria olajtermelése jelenleg 2 millió hordó körül van naponta, pedig az afrikai ország néhány éve még azt tervezte, hogy 2008-ra elérik a napi 4 millió hordót is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!