Nagyvilág

2008.06.21. 18:41

Ukrán nacionalisták rongálták meg a magyar honfoglalási emlékművet

<p>Az egyik ukrán nacionalista mozgalomhoz tartozó fiatalok a hétvégén meggyalázták a Vereckei-hágón felavatásra váró magyar honfoglalási emlékművet.</p>

A történtek idején az emlékmű környékén parkrendezést végző munkások szeme láttára mintegy félszáz, ukrán nemzeti zászlókkal felvonuló fiatal szállta meg az emlékjel környékét. Közülük többen felmásztak a hétméteres emlékműre, s egy fémből készült ukrán állami címert erősítettek fel annak legfelső elemére.

Társaik eközben egy márványtáblát rögzítettek az építmény aljára, amelynek ukrán nyelvű szövege a Kárpátalja visszacsatolása során bevonuló magyar csapatokkal szembeszálló ukrán fegyvereseket dicsőíti, illetve a magyarok nevében megköveti az ukránságot az ellenállók ellen elkövetett atrocitásokért.

Tekintettel a hétvégére, egyelőre nem ismert, miként vélekednek minderről az ungvári magyar képviselet, illetve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség illetékesei.

Mint ismeretes, a vereckei emlékmű ünnepélyes felavatása a közeljövőben várható, s azon a tervek szerint a két ország elnöke is jelen lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!