Nagyvilág

2008.07.09. 20:40

Hazatért a Ukrajnába tévedt sárkányrepülős

<p>Kárpátalja – Július 7-én hazatérhetett Magyarországra az a magyar állampolgárságú pilóta, aki motoros sárkányrepülőjével a magyar-ukrán országhatártól 15 kilométerre, a kárpátaljai Kisgejőc község közelében végzett kényszerleszállást egy nappal korábban.</p>

A Csapi Határőr Parancsnokság szóvivője a tudósítónknak elmondta, hogy a pilóta ügyét hétfőn gyorsított eljárásban tárgyalta az illetékes bíróság, amely az ukrán határrendészeti szabályok megsértésében találta vétkesnek. A férfit adminisztratív eljárás keretében kiutasították az országból és Záhonynál átadták a magyar hatóságoknak.

A Kárpátalja Megyei Rendőrkapitányság sajtóosztálya, továbbá a Csapi Vámhivatal csempészettel foglalkozó osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Kárpátaljára tévedt sárkányrepülős esete náluk nem került nyomozati, illetve vizsgálati szakaszba.

Utóbbi azért is fontos, mert korábban felmerült annak gyanúja, hogy a pilóta esetleg nem véletlenül, hanem csempészés céljából repült be ukrán területre. Kárpátalján ugyanis az utóbbi két évben több ízben előfordult, hogy csempészek motoros sárkányrepülőkkel próbáltak cigarettát csempészni Magyarországra.

A múlt év júniusában például a Barabás-Mezőkaszony határátkelő közelében figyeltek fel az éjjeli órákban az ukrán határőrök egy deltaplánra, amely – miután észrevette a riadót – visszafordult és Beregszász közelében szállt le. Az üldözésére indult határőrök a helyszín közelében egy teherautó platóján nyolc láda cigaretta társaságában találták meg a szétszerelt sárkányrepülőt.

Jelen esetben a Csapi Vámhivatal illetékese szerint nem merült fel csempészés gyanúja.

A bírósági tárgyaláson a magyar pilóta – akit a záhonyi határátkelő közelében fekvő Tiszasalamon határában vettek őrizetbe – elmondta, hogy Debrecenből tartott Zsurkra, de az erős szél miatt nem tudott leszállni. A szél átsodorta gépével a határon, s végül Kisgejőc térségében végzett kényszerleszállást, melyet követően gyalogosan indult hazafelé.

A helyszíni vizsgálat igazolta a férfi szavait: a biztonsági szolgálat munkatársai a jelzett helyen megtalálták a leszállás nyomait, és a gép néhány összetört darabját – a többit akkorra a közelben lakók már széthordták.

– Palkó István –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!