Nagyvilág

2013.03.27. 13:16

Az uniós támogatások elérését segítik horvát-magyar programok

Nagykanizsa, 2013. március 27., szerda (MTI) - Zala és Horvátország három, határhoz közeli megyéjének gazdasági fejlesztését, az uniós források elérését segíti az a 132 ezer eurós közös európai uniós program, amelyről a részt vevő gazdaságfejlesztő szervezetek Nagykanizsán tartottak szerdán sajtótájékoztatót.

Nagykanizsa, 2013. március 27., szerda (MTI) - Zala és Horvátország három, határhoz közeli megyéjének gazdasági fejlesztését, az uniós források elérését segíti az a 132 ezer eurós közös európai uniós program, amelyről a részt vevő gazdaságfejlesztő szervezetek Nagykanizsán tartottak szerdán sajtótájékoztatót.

Melita Bircic, a vezető partnerként szereplő PORA, Drávamente és Prigorje Fejlesztési ügynökség igazgatója arról beszélt, hogy képzések révén szeretnék elérni, hogy a július 1-jén az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátország minél hatékonyabban tudja felhasználni az uniós forrásokat.

A 132 ezer eurós, 85 százalékos támogatású programot a Magyarország-Horvátország IPA határon Átnyúló Együttműködési Program biztosítja, résztvevője a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA), a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Horvát Gazdasági Kamara Varasd megyei kirendeltsége, a REDERA Muraközi Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint a Pouka Szakképző Központ.

A program célja, hogy az előcsatlakozási és strukturális alapok előkészítéséhez és pályázataihoz szükséges tudásszintet növeljék, vagyis a helyi önkormányzatok, egyesületek, vállalkozók és magasan képzett munkanélküliek számára pályázatíró és -előkészítő, valamint projektvezető tréningeket, képzéseket szervezzenek.

Cseresnyés Péter Nagykanizsa polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a határ menti térségnek nem Budapestről vagy Zágrábból kell a gazdaság felemelkedését segítő támogatásokat várnia, hanem helyben kell megfognia a lehetőségeket. Utalt rá, hogy történelmileg is hosszú évszázadokra vezet vissza a határ két oldalán lévő települések együttműködése, de Nagykanizsának ma is kiváló kapcsolatai vannak Csáktornyával, Varasddal és Kaproncával.

Nagykanizsán az utóbbi időkben tucatnyi horvát vállalkozás érdeklődött a befektetési lehetőségek iránt, és két-három kezdeményezés már működőképes, ugyanakkor magyar részről is érdeklődés mutatkozik a horvátországi lehetőségek iránt. A zalai város két komolyabb pályázati program révén is kötődik Horvátországhoz, a Pannon Egyetemen a közelmúltban a csáktornyai regionális fejlesztési ügynökséggel együttműködve a két ország projektmenedzsereinek angol nyelvi képzést biztosított, illetve Csáktornya, Kapronca, Nagykanizsa és Zalakaros közös kerékpárút-fejlesztése is hamarosan elindul mintegy kétmillió eurós forrásból - jelezte a polgármester.

Doucha Ferenc, a ZMVA kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egyik alapelvének, az áruk szabad áramlásának elősegítését célozza a közös programjuk, ugyanis nagyon erős versenyre kell készülnie a vállalkozásoknak a határ mindkét oldalán.

Nagy András, a ZMVA ügyvezetője azt is kifejtette: a mostani EU Compass2 program résztvevőinek többsége már tavaly lezárt egy hasonló projektet, amelyben 200 ezer eurós támogatással a határ menti intenzív gazdasági kapcsolatok elősegítése volt a célja, vagyis magyar példákkal ismertették meg a horvátokat az előcsatlakozási alapok hatékony felhasználása érdekében.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!