Nagyvilág

2013.04.19. 15:41

Törvénytelen volt egy földrengés pontos előrejelzése Kínában

Peking, 2013. április 19., péntek (MTI) - Törvényt sértett az a magánszemély vagy szervezet, amely három nappal előre jelezte a szerdai délnyugat-kínai Jünnan tartományban bekövetkezett, a Richter-skála szerint 5-ös erősségű földrengést - állítja a tartományi vezetés.

Peking, 2013. április 19., péntek (MTI) - Törvényt sértett az a magánszemély vagy szervezet, amely három nappal előre jelezte a szerdai délnyugat-kínai Jünnan tartományban bekövetkezett, a Richter-skála szerint 5-ös erősségű földrengést - állítja a tartományi vezetés.

A Tali kerületben észlelt földmozgás következtében csaknem 500 épület dőlt romba, 12 településen mintegy 130 ezer embert ért kár, a sérültek száma 14 volt.

A tartományi földrengéshivatal szóvivője azt közölte, hogy minden előrejelzésnek összhangban kell lennie a törvényekkel, és arra hivatkozott, hogy a nem hivatalos "előrejelzéseknek" kedvezőtlen hatásuk lehet a lakosságra.

Mint utóbb kiderült, valaki, aki "előrejelző központként" jegyezte be mikroblogját, azt közölte, hogy 72 órán belül akár 5-ös erősségű földrengésre lehet számítani Jünnan területén. A mellékelt térképen három térség is bejelölt. A poszt a megyei lapot és a mentésért felelős szerveket is figyelmeztette, legyenek készenlétben.

A bejegyzés nem keltett nagy feltűnést, mindössze 300 alkalommal továbbították, és csak az után kapták fel, hogy a rengés az előre megjósolt időszakban bekövetkezett.

A mikroblog magát megnevezni nem akaró tulajdonosa a helyi lapnak azt állította, hogy nincsenek mérőműszerei, csupán a kormányzat online szeizmológiai adatközpontjának nyilvános információ alapján végzett számításai alapján jutott következtetésre. Megjegyezte még, hogy a számítások elvégzéséhez valóban szükség van némi tudásra.

A kínai blogolók az interneten kritikusan fogadták az utólagos kormányzati állásfoglalást, és azt kérdezték, ha az előrejelzés törvénytelen volt, mit tett a törvényesen működő hatóság. Volt, aki azt tanácsolta, vegyék a civil földrengés-jóst alkalmazásba.

Kínában, ahol gyakoriak a földmozgások, alig két hónapja jelentették be, hogy öt éven belül az egész országra kiterjedő földrengés-megfigyelő rendszert szeretnének kiépíteni. A rendszer segítségével a földmozgás első észlelésekor képesek lennének meghatározni annak helyét, és másodpercekkel az előtt, hogy a szeizmikus hullámok a föld felszínén ténylegesen kárt okoznának, értesíthetnék a lakosságot.

Az időbeni figyelmeztetés emberéleteket menthet meg és csökkentheti az anyagi károkat. A tervek valóra váltásához az országban mintegy ötezer állomás megépítésére volna szükség. Jelenleg, kísérletképpen, száz állomás működik eredményesen a délkelet-kínai Fucsien tartományban.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!