Nagyvilág

2016.11.08. 16:01

Ezért jó gyereket szülni 35 év felett!

Nagy-Britannia - Sokan nem értenek egyet a kései gyermekvállalással, amelynek eddig szinte csak a hátrányairól hallhattunk. Egy friss kutatás szerint azonban előnye is akad: azoknak a hölgyeknek ugyanis, akik 35 éves koruk felett adnak életet gyermeküknek sokkal jobban forognak az agytekervényeik, mint a fiatal anyukáknak - számol be a <a href="http://www.dailymail.co.uk/health/article-3914010/Having-baby-age-35-makes-women-mentally-sharper-grow-older-surge-hormones.html">Daily Mail online kiadása</a>.

Nagy-Britannia - Sokan nem értenek egyet a kései gyermekvállalással, amelynek eddig szinte csak a hátrányairól hallhattunk. Egy friss kutatás szerint azonban előnye is akad: azoknak a hölgyeknek ugyanis, akik 35 éves koruk felett adnak életet gyermeküknek sokkal jobban forognak az agytekervényeik, mint a fiatal anyukáknak - számol be a Daily Mail online kiadása.

Fizikailag megterhelőbbnek tűnhet a gyermeknevelés idősebb korban, mentálisan azonban sokkal fittebbnek bizonyulnak azok az anyukák, akik csak harmincas éveik derekán szülnek. Az Amerikai Gerontológiai Társaság kimutatásai szerint a későn érkezett gyermekáldás (legyen az első, avagy utolsó terhesség eredménye) segít megőrizni a nők memóriájának működését. A jelenség okát egy bizonyos hormon termelődésében látják, amely terhesség alatt képződik a szervezetben és befolyásolja az agy kémiáját. A tudósok szerint a hormon hatása a nők élete végéig megmarad. A szakértők úgy vélik, minél többször és minél később halmozódik fel a hormon utoljára a szervezetben, annál fokozottabban serkenti az agy éles működését, főként a tanulás, a memóriahasználat terén. Természetesen ez azt jelenti, hogy ebből a szempontból a többgyermekes anyukák jóval nagyobb előnyt élveznek. Mindez az időskori memóriaproblémák elkerülésében is nagy szerepet játszik.

Még egy érdekessége a kutatásnak a fogamzásgátló tabletták szerepének vizsgálata. Mint ahogy az "öreg anyukákat", úgy ezeket a hormonszereket is sok vád éri, ám ide vonatkozóan is sikerült néhány különös, mégis örömteli eredményt produkálni a tesztek során. Azok ugyanis azt igazolják, hogy a hormontabletták több, mint egy évtizedes használata fejlesztheti a nők beszéd- és problémamegoldó készségét, sőt, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását is.

Hölgyeim, sosem késő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!