Avató

2024.08.27. 14:44

A kormány célja, hogy minden vármegyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ

A kormányzat célja, hogy minden vármegyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ – jelentette ki az igazságügyi miniszter kedden Budapesten, miután Újbudán átadták a legújabb ilyen intézményt.

MW

Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelõs miniszteri megbízottja leleplezi a táblát az újbudai áldozatsegítő központ épületén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Tuzson Bence elmondta, 

a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában átadott központ immár a második Budapesten, mivel a fővárosban nagyobb a „leterheltség”, mint máshol az országban. Hamarosan Győrben nyílik majd áldozatsegítő központ

 – közölte.

TUZSON Bence
Tuzson Bence igazságügyi miniszter beszédet mond az újbudai áldozatsegítõ központ átadása napján a XI. kerületben, a Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság épületében 2024. augusztus 27-én Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

A tárcavezető kiemelte: a központok egy részét jelentik az áldozatsegítésnek, amelyhez sokak együttműködésére van szükség. Így a rendőrségre, a kormányhivatalokra, valamint a társadalmi szervezetekre – fűzte hozzá.

Tuzson Bence hangsúlyozta: 

a bűncselekmények áldozatait segíteni kell, és fontos szerepet kell vállalni abban, hogy az áldozatok bátran forduljanak a központokhoz.

A cél, hogy az áldozattá vált emberek normálisan tudják tovább élni az életüket – mondta.

A miniszter kitért arra is, abban is van még tennivaló, hogy egy „nyilvánvalóan” bántalmazó ember ne vállalhasson közéleti szerepet. A társadalomnak van felelőssége abban, hogy ne álljon elő ilyen helyzet

– hangsúlyozta.

Tuzson Bence fontosnak nevezte azt a változtatást célzó kezdeményezésüket, hogy a korábbi áldozatokat is hallgassák meg abban a helyzetben, amikor egy elkövető például feltételesen szabadul. Meg kell oldani, hogy a büntetés letöltése után is a korábbi áldozattól távol lehessen tartani – mondta a tárcavezető megjegyezve: ez nehéz jogi kérdés, és ezzel foglalkozni kell, meg kell találni a megoldást.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának főispánja azt hangsúlyozta: a bűnözőket meg kell büntetni, az áldozatokat pedig segíteni kell.

Szükség van egy áldozatsegítő rendszerre, amelyben 

az áldozat tudja, hogy van segítség, nem marad magára, gyors és hatékony szakmai támogatást kap

– mondta.

Kiemelte: az áldozatsegítés fontosságára irányuló kiemelt kormányzati figyelmet a segítségnyújtás három pillére is alátámasztja.  A bajbajutottak az áldozatsegítő központokra, az áldozatsegítő vonalra, valamit a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatára is támaszkodhatnak 

– fejtette ki.

Ezek előbbiek csak együtt tudnak igazán hatékonyak lenni, működésük szorosan összekapcsolódik, együttműködésük alkotja a kialakult, hatékony rendszert – mondta Sára Botond.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy az áldozatok minél empatikusabb, magasabb szintű szolgáltatáshoz jussanak.

 A kormányhivatalokban működő áldozatsegítő szolgálatok elsősorban hatósági eszközökkel segítik az áldozatokat. Azonnali pénzügyi segítségnyújtással, állami kárenyhítéssel, vagy áldozati státusz igazolásával

– mondta Sára Botond.

KIRÁLY Nóra; TUZSON Bence; SÁRA Botond
Tuzson Bence igazságügyi miniszter (b), Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottja (b2), Somkutiné Bernek Éva, az újbudai Áldozatsegítõ Központ koordinátora (b3) és Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának fõispánja átvágja a nemzeti színû szalagot az újbudai áldozatsegítő központ átadásán a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

Közölte: a fővárosi kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatához évről évre egyre többen fordulnak: 2021-ben 366-an, 2022-ben 457-en, 2023-ban 567-en keresték meg a szolgálatot. Tavaly 45 millió forintot ítélt meg a kormányhivatal az áldozatok részére

– tette hozzá Sára Botond.

Kiemelte: az újbudai központ megnyitása is mutatja az állam elkötelezettségét az áldozatok megsegítése iránt.

Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottja arról beszélt, Budapest legnépesebb városrészében nyílt meg a központ, amelyhez bizalommal fordulhat minden bajba jutott ember.

Hangsúlyozta:

 a kormányzat elkötelezett az áldozatsegítés ügye mellett.

Király Nóra kitért arra is, hogy a XI. kerületben olyan „szomorú történések láttak napvilágot”, amelyben gyerekek váltak áldozattá önkormányzati intézményen belül. Sajnos a kerület vezetése az ügyben nem tudott érdemben segíteni – mondta.

Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy az online térben dinamikusan emelkednek a bűncselekmények, a sértettek száma jelentős mértékben nő, és közöttük nagyon sok a kiszolgáltatott ember.

Az áldozatoknak a lehető leggyorsabb segítségre van szüksége – hangsúlyozta.

Töreki Sándor azt mondta, az áldozatsegítésben 2017 után egy teljesen egységes, jól működő rendszert sikerült kialakítani a rendőrség együttműködésével.

Az rendezvényen az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítés témakörében együttműködési megállapodásokat kötött a fővárosi kormányhivatallal, a Pest Vármegyei Kormányhivatallal, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, valamint a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában