Együttműködés

2 órája

A magyar egyetemek csatlakozhatnak a katolikus egyetemek nemzetközi hálózatához

Magyarország a Vatikán támogatásával csatlakozik a katolikus egyetemek nemzetközi hálózatához - közölte Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter Vatikánvárosi Állam és a római kormány tagjaival folytatott tárgyalásait követően az MTI-nek kedd este.

MW

Forrás: Hankó Balázs Facebook-oldala

A miniszter elmondta, hogy José Tolentino de Mendonca bíborossal, a kulturális és oktatási dikasztérium prefektusával, aki egyben a 2025-ös jubileumi szentévért is felelős, szó volt közös kutatóközpont indításáról. Erősítik az együttműködést a magyar múzeumok és a Vatikáni Múzeum között „a keresztény kulturális értékek” mentén.

A találkozón kitértek a soros magyar elnökség tartópillérének számító versenyképességi és a demográfiai növekedésre, és szó esett az élet, a család és az ifjúság védelméről is.

Magyarország az európai normalitás ligájában kíván játszani, és ebben a Vatikán természetes szövetségesünk

– jelentette ki Hankó Balázs.

A miniszter bejelentette, hogy a szentévben Máté Bence természetfotóiból nyílik kiállítás azon az útvonalon, amelyen a becslések szerint harmincöt millió zarándok halad majd a Szent Péter-bazilikához. Erről Salvatore Fisichella érsekkel, az evangelizációs dikasztérium proprefektusával egyeztettek, aki szintén a szentév szervezéséért felelős.

Magyarország a természetfotókon keresztül kívánja bemutatni a teremtett világ védelmének jelentőségét

– tette hozzá Hankó Balázs. A tervek szerint a fotótárlat Magyarország és a világ további 19 országának természeti kincseit mutatja be.

A magyar nemzeti alaptanterv bemutatása, valamint az oktatási és szakképzési együttműködés szerepelt témaként a Giuseppe Valditara olasz oktatási miniszterrel folytatott egyeztetésen.

Egyetértettünk abban, hogy a fiataloknak tisztában kell lenniük nemzetük értékeivel, történelmével és olyan polgári értékeket kell nekik biztosítani, melyek erős jövőt adnak

– hangoztatta a miniszter. Hozzátette: 

a kétoldalú szakképzési együttműködés előrelendítéséről állapodtak meg, amelyben szerepet játszik, hogy a magyar szakképzés a világon a tizedik, Európában a második”.

Hankó Balázs úgy vélte, 

Olaszország ugyanazt látja, vagyis, hogy a munka és a tanulás egyensúlyát kell erősíteni.

Giuseppe Valditárával szó volt az okostelefonok iskolai használatáról, minthogy az olasz tárca a magyarországihoz hasonló szabályozást vezetett be.

Hankó Balázs elmondta, hogy olaszok és magyarok „európai előrelépésben” gondolkodnak: más országokkal közösen az okostelefonoknak a tanulásban felmutatott figyelemelvonó hatását akarják hangsúlyozni.

Anna Maria Bernini felsőoktatási és innovációs miniszterrel 

a megújult magyar felsőoktatási és szakképzési modellről egyeztettek, napirenden szerepelt az olasz és magyar egyetemek közötti együttműködés, valamint a kutatási együttműködés a magyar Horizont-programon keresztül.

A felek egyetértettek abban, hogy 

autonómiaromboló az a brüsszeli törekvés, amely szerint ők mondják meg, melyik diploma mennyit ér.

A delegáció tagja volt Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, továbbá Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért és fiatalokért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az oktatási intézmények közötti kétoldalú partneri kapcsolatokat az Erasmus szakképzési csereprogramja keretén belül kívánják erősíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában