Természeti katasztrófa

1 órája

Nemzetközi mentőcsapatok segítenek a boszniai áradások károsultjainak

Az Európai Unió számos országából, illetve Bosznia-Hercegovina szomszédságából is érkeztek mentőcsapatok, hogy az áradások és földcsuszamlások sújtotta területen segítsenek vasárnap.

MW

A legnagyobb kár a dél-boszniai Jablanicát érte, ahol a lezúduló csapadék a közeli kő- és kavicsbányában felhalmozott törmeléket mosta rá a településre

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Denis Zuberi

A nyugat-balkáni országot pénteken érték el a heves zivatarok, amelyek a déli részeken több települést is elárasztottak. A földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el, és legalább tizennyolc ember vesztette életét.

A legnagyobb kár a dél-boszniai Jablanicát érte, ahol a lezúduló csapadék a közeli kő- és kavicsbányában felhalmozott törmeléket mosta rá a településre.

A környező országok, Montenegró, Szerbia, Horvátország és Észak-Macedónia azonnal segélycsapatokat küldött a katasztrófa sújtotta területre, de a hivatalos tájékoztatás szerint érkeztek mentőcsapatok Lengyelországból, Csehországból és Törökországból is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke együttérzését fejezte ki az áradások áldozatainak, és az X-en közzétett üzenetében bejelentette, hogy az Európai Unió az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül mentőcsapatokat küld a helyszínre.

Bosznia-Hercegovinában vasárnap helyhatósági választásokat tartanak, az ország választási bizottsága azonban az áradás sújtotta területeken elhalasztotta a voksolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában