Folyamatosan ellenőriznek a rendőrök

2021.04.23. 11:10

Kamionkonvojokra panaszkodnak a püspökladányiak

A mellékutcákból szinte lehetetlen kihajtani vasárnap esténként.

Nagy a kamionforgalom Püspökladányban

Forrás: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

„Elindult az elefántcsorda!” – jegyzik meg vasárnap késő esténként a ladányiak a 42-es főúton haladó kamionkonvojokat hallva. Este tíz órakor oldják fel a kamionstopot, és ekkor nyolcas-tízes konvojokban száguldanak át a város egyik főútját jelentő 42-es főúton a hatalmas járművek. A múlt vasárnap este tíz perc alatt 148-at számoltunk meg, a sebességük pedig minden volt, csak 50 kilométer/óra nem. Egy-egy kis konvoj után van 15-30 másodperc szünet, majd jön a következő „kamioncsorda”. A gyalogátkelőt sem tisztelik a sofőrök, azt lassítás nélkül közelítik meg a Románia felől érkező kamionok. A mellékutcákból szinte lehetetlen kihajtani vasárnap este 22 óra és 23.30 között.

Aztán van még egy csavar is a kamionáradatban.

Nem elég az, hogy levegőt szennyező módon, a közlekedés biztonságát zavarva robognak át a városon, még óriási zajt és rezonanciát is keltenek, hiszen a főút csapadékvíz-elvezető és szennyvízcsatorna-fedelei soha sincsenek szintben az úttal (azokat folyamatosan javítják, most is – a szerk.), így a kamionkerekek csattogása akár kilométernyi távolságra is elhallatszik, a Bocskai, a Petőfi és az Erdő utca lakói pedig épületeik rezgéséből érzékelik is a forgalmat. Mit tud tenni a rendőrség azért, hogy ha még mindig nem készült el a várost elkerülő út, akkor legalább az 50 kilométeres sebességkorlátot betartsák a kamionok? – tettük fel a kérdést a Hajdúr-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Külföldiek többségben

A rendőrség válaszából kiderül, hogy tökéletesen tisztában vannak a forgalom nagyságával, az út állapotával, illetve az ebből adódó problémákkal. Mint arról tájékoztattak, a nehéz-tehergépjárművek hétvégi korlátozása miatt vasárnap este 22 órától a korlátozás feloldását követő, átlagosan egyórás időtartamban, lényegesen több járműszerelvény áthaladásával kell számolni. Ebben az időszakokban az áthaladó forgalmat folyamatosan ellenőrzik az egyenruhások. A forgalom elterelésére nincs lehetőség. – A gyorshajtók kiszűrésének érdekében rendszeres sebesség-ellen­őrzést végzünk a városon áthaladó 42-es számú főúton. A sebesség-ellenőrzést a változtatható helyű sebességmérővel, illetve fixen telepített, úgynevezett VÉDA-rendszerrel végezzük.

Változó helyű sebesség-ellen­őrzésnél a külföldi jogsértőkkel szemben a jogszabály adta visszatartást alkalmazzuk.

A kiszabott pénzbírságok azonnali befizetése POS-terminálon is biztosított. A Püspökladányi Rendőrkapitányság az elmúlt évben a kiemelt közlekedési szabálysértést elkövetőkkel szemben 25 esetben visszatartást alkalmazott, 31 sofőrt állított elő gyorsított szabálysértési eljárás lefolytatása céljából, 662 esetben – amelyből 504 külföldi állampolgár – a szabálysértést elkövető a helyszínen a POS-terminálon bankkártyáról fizette meg a kiszabott bírságot – válaszolta a rendőrség.

Rendszeresen ellenőrzik az útvonalat a rendőrök

Újabban a benzinkút melletti körforgalomból a kamionok, illetve a járműszállító „horrorkaravánok” mind gyakrabban térnek le a Keleti sor – Északi sor körforgalom – Baross utca – 4-es főút útvonalra. Ez természetesen zavarja az útvonal mentén élőket, illetve joggal lehet aggódni a nem az ilyen súlyú járművekre készült városi utak jó állapotának megőrzése miatt is. A kamionok új útvonala a rendőrség előtt is ismert. A Napló kérdésére a megyei rendőr-főkapitányság tudatta: a szóban forgó utak gyűjtőutakként is funkcionálnak a mezőgazdasági területek megközelítése, és a város járműforgalmának csökkentése érdekében. Az utóbbi időben szerzett tapasztalataik alapján a kisebb tehergépjárművek és járműszerelvények, különösen külföldi honosságúak, rendszeresen igénybe veszik ezeket az utakat, hogy elkerüljék a belvárosi, fényjelző készülékek által szabályozott közlekedést. Ezeknek az utaknak a forgalom-ellenőrzését a Püspökladányi Rendőrkapitányság rendszeresen végzi.

A forgalom-ellenőrzések során „horrorkaravánok” városon történő áthaladása nem jellemző.

A közlekedésrendészeti ellenőrzések során tapasztalható azoknak a járműszerelvényeknek az áthaladása, amelyekkel Nyugat-Európából gépjárműveket szállítanak Románia irányába, ezek azonban a „horrorkaravánok” fogalmát nem merítik ki. Jellemzően a járműszerelvények a teherszállításra vonatkozó kisebb fokú közlekedési szabályokat sértik meg. A 4-es, 42-es főutat összekötő utak forgalmával kapcsolatban, így különösen gyorshajtásról vagy a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyeztető jogsértésekről állampolgári bejelentés vagy a rendőr észlelése miatt intézkedni nem kellett. Ezeken az utakon sebességkorlátozásra vagy súlykorlátozásra vonatkozó külön rendelkezések nincsenek érvényben, ilyen jellegű kérelem az állampolgároktól vagy a közút kezelőjétől hatóságunkhoz nem érkezett.

Kovács Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!