Sport - Foci

2016.10.25. 17:14

Nem kell megmagyaráznia a döntéseit

Debrecen - Kassai Viktor és stábja a decemberi klubvilágbajnokságon is bizonyíthat. Interjú.

Debrecen - Kassai Viktor és stábja a decemberi klubvilágbajnokságon is bizonyíthat. Interjú.

Első alkalommal jutott el kedden reggel az UEFA Champions League Trophy Tour, vagyis a labdarúgó Bajnokok Ligája-trófea hivatalos európai körútja Debrecenbe. A cívisvárosi futballrajongók két napon át fotózkodhatnak a serleggel a Fórum Bevásárló központban, a megnyitón részt vett a világhírű magyar játékvezető, Kassai Viktor is, aki a körút hivatalos nagykövete. A 2011-ben BL-döntőt (Barcelona–Manchester United 3–1) is dirigáló 41 éves bíróval beszélgettünk.

Ön ennek az eseménynek a nagykövete, hogyan viszonyul ehhez a megtiszteltetéshez?

Kassai Viktor: Nagyon fontos, hogy ne csak azokhoz jusson igazán közel a BL-sorozat, akik játszanak vagy játékvezetőként közreműködnek a meccseken, hanem azokhoz is, akik a televízión keresztül követik az eseményeket. Egy szponzor jóvoltából jó alkalom nyílt arra, hogy elhozhassák Debrecenbe a serleget és az itt élők néhány centiméterről megszemlélhessék. Ez különös élményt jelent a szurkolóknak, hiszen a futball értük van, a legfontosabb, hogy ők élvezzék ezt a csodálatos a játékot.

Fotó: Derencsényi István

Miért pont Debrecenben láthatják először ezúttal az érdeklődők a BL-trófeát Magyarországon?

Kassai Viktor: Debrecenben nagyon szeretik a futballt, komoly kultúrája és hagyományai vannak itt a sportágnak, valamint szép jövő elé néz az itteni foci. Van itt egy nagyon szép stadion és azt se felejtsük el, hogy a DVSC néhány éve ott volt a Bajnokok Ligája csoportkörében, vagyis van BL-történelme a városnak.

Milyen érzés volt annak idején BL-döntőt vezetnie? Gondolom, sokszor eszébe jut az az este.

Kassai Viktor: Persze, amikor az ember a pályája csúcspontjához érkezik, arra mindig szívesen gondol vissza. Számunkra ilyen volt, amikor a Wembley-stadionban kivezethettük a finálé résztvevőit a gyepre. Mindenképpen megérte az a sok szenvedés és munka, ami mögöttünk van. Amikor a megyei osztályokban vezettünk hóban, fagyban, sárban, az is szükségeltetett ahhoz, hogy a Bajnokok Ligája-döntőig eljuthassunk.

Fotó: Derencsényi István

Volt-e olyan problémás csapat vagy játékos, akivel meggyűlt a baja karrierje során?

Kassai Viktor: Ilyenek mindig vannak. Akár itthon, akár külföldön vezetünk meccset, a játékosok sosem könnyítik meg a dolgunkat, meg kell velük küzdeni, hiszen az ő érdekeik nincsenek mindig szinkronban a miénkkel. Nem könnyű a játékvezetők dolga, akár megyei- vagy a legmagasabb szintről beszélünk, de imádjuk ezt a sportot és nagyon sok csodás élménnyel ajándékoz meg.

Mennyire nehéz a topklubok mérkőzésein meghozni a helyes döntéseket, amikor világsztárok várnak magyarázatot egy-egy ítéletére?

Kassai Viktor: Nem hiszem, hogy meg kellene magyaráznom, miért döntöttem úgy, ahogyan. A legfontosabb, hogy a futballista játsszon, mi pedig vezessük a mérkőzést. A legrosszabb, amikor egymás dolgába akarunk beleszólni, mi nem is tesszük ezt. El kell érnünk, hogy bízzanak bennük és elfogadják a döntéseinket.

Fotó: Derencsényi István

Mi a legfőbb különbség egy BL-mérkőzés és egy magyar bajnoki találkozó között játékvezetői szempontból?

Kassai Viktor: Nyilván más a két világ. A hangulat itthon nem ugyanolyan, mint amikor kint 70-80 ezer néző előtt kell vezetnünk. De ettől még a játékvezető feladata ugyanaz: a szabályokat be kell tartatni. Sokszor nehezebb vezetni egy magyar bajnokit, mint egy nemzetközi kupameccset, de a mi munkánk ezzel jár, nincs két egyforma összecsapás. Mindig azt várják tőlünk, hogy hibátlanok legyünk, ami nem könnyű feladat.

Hogyan látja a magyarországi játékvezető képzést?

Kassai Viktor: A honi bíráskodás az elmúlt évtizedekben mindig kitermelte azokat az egyéniségeket, akik nemzetközi szinten is kiemelkedtek, akár férfiakról, akár nőkről beszélünk. Ez most is így van – itt nem csak magamra gondolok, hanem a hölgykollégákra, vagy a futsalban dolgozókra –, komoly sikereket érünk el. A képzésünk magas színvonalú és ha az működik, akkor felbukkannak majd újabb tehetségek is.

Fotó: Derencsényi István

Mit tanácsolna azoknak a fiatal bíróknak, akik olyan sikeresek szeretnének lenni, mint Kassai Viktor?

Kassai Viktor: Ne várják, hogy gyorsan jön majd a siker. Rengeteg munka kell ahhoz, hogy akár csak a honi élvonalig eljusson valaki. Legyenek meg a céljaik, de sok munkát is bele kell fektetni ahhoz, hogy elérjék azokat. E nélkül sajnos nem megy, de ez minden területre igaz.

Újabb komoly elismerés érte a stábját, ugyanis néhány napja kiderült, hogy egyedüli európai bírói csapatként Önök vesznek részt a decemberi klubvilágbajnokságon. Számítottak erre?

Kassai Viktor: Nem számítottunk rá, hiszen ez egy olyan torna, ahol nagyon kevés játékvezetőnek kaphat szerepet. Európából kicsi volt az esély, hogy pont mi legyünk azok, de nagy öröm volt, amikor megtudtuk ezt. Még sosem jártunk klubvébén, minden egyes ilyen tornán való részvétel az egy hozzáadott érték a pályafutásunkhoz. Ez a döntés azt mutatja, hogy a FIFA elégedett velünk, remek visszajelzés, hogy jó úton járunk a csapatommal és újabb komoly presztízsű tornán lehetünk ott.

- Tamás Nándor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!