Sport

2013.05.10. 16:41

Barcelona: hazai terepen a csapatok

A szezon első négy Európától távoli futama után a hétvégi Spanyol Nagydíjjal debütál a szezon várva várt európai része

A szezon első négy Európától távoli futama után a hétvégi Spanyol Nagydíjjal debütál a szezon várva várt európai részeA barcelónai verseny nagyon kedvelt, és a pálya a tesztelések miatt nagyon ismert a Forma-1-es szereplők körében. Bár az idei erőviszonyok még nem álltak be, az már most is látható, hogy Sebastian Vettel ismét főszereplője lehet az idei világbajnokságnak.

Az első négy futamból kettőt Sebastian Vettel, egyet-egyet pedig Kimi Raikkönen és Fernando Alonso nyert meg. A Red Bull mellett tehát eddig a Lotus és a Ferrari tudott labdába rúgni. A Lotus és Raikkönen áll a legközelebb ahhoz, hogy megállítsa Vettelt, aki erős rajtot vett a világbajnokságban.

A McLarennek nem ment olyan jól eddig, mint azt szerette volna a wokingi csapat. A tavaly ilyenkor a konstruktőrök között második helyen álló istálló most csak a hatodik. Jenson Button nem túl bizakodó a hétvége eredményességét tekintve, elmondása szerint próbál két lábbal a földön állni és elfogadja a tényt, hogy néhány újítás talán nem fogja hozni a tőle várt eredményt.

A Spanyol Nagydíjon nyílik először alkalom a csapatok számára arra, hogy kipróbálják a továbbfejlesztett kemény összetételű gumikat. Ezek már inkább a tavalyi papucsokra hasonlítanak, és Paul Hembery, a Pirelli motorsport igazgatója szerint nagyobb mozgásteret nyújtanak a versenystratégia kialakításakor a csapatok számára, s ez izgalmasabb versenyeket produkálhat.

A verseny és a pálya

Ez a versenypálya igazán próbára teszi az autók aerodinamikáját, hiszen gyors és lassú kanyarkombinációkkal van tele. A várhatóan változékony időjárás nagy meglepetéseket eredményezhet. A 66-körös Spanyol Nagydíj május 12-én, vasárnap 14 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza 4,655 km, a teljes versenytáv 307,104 km. A körrekordot Kimi Raikkönen tartja 2008-ból, ideje 1 perc 21,670 másodperc.

2012-ben Williams-siker született, hiszen Pastor Maldonado első futamgyőzelmét gyűjtötte be Spanyolországban, a második helyen Fernando Alonso (Ferrari) ért célba, a bronzérmes hely Kimi Raikkönené (Lotus) lett.

Amber PR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!