Sport

2015.01.16. 13:24

Afrikai fociünnep

Debrecen - Többek között Touré, Bony, illetve Aubameyang kápráztathatja el a labdarúgás híveit.

Debrecen - Többek között Touré, Bony, illetve Aubameyang kápráztathatja el a labdarúgás híveit.

Szombaton két összecsapással elstartol a 30. Afrikai Nemzetek Kupája. Az ötvennyolc éves múltra visszatekintő esemény nyitómeccsét Egyenlítő–Guinea vívja a Kongói Köztársaság ellen, míg Burkina Faso Gabonnal méri össze erejét.

Jelentős hagyományok

Az első Afrikai Nemzetek Kupájának Szudán adott otthont 1957–ben, a házigazda mellett Etiópia, illetve Egyiptom alkotta a mezőnyt, a torna a „Fáraók” sikerével zárult. Az egyiptomi válogatott további hat diadalt könyvelhetett el ez idáig, ezzel a teljesítménnyel messze a viadal legeredményesebb együttese, a sorban Kamerun, illetve Ghána következik négy-négy diadallal.

Nyerőemberek lehetnek

Eredetileg Marokkó nyerte el az idei esztendő seregszemléjének rendezési jogát, de a kontinensen tomboló ebolajárvány miatt nem éltek ezzel az eséllyel. A házigazda szerepében emiatt Egyenlítő–Guinea „tetszeleg”, a spanyol anyanyelvű ország 2012–ben már Gabon társaságában vendégül látta Afrika legerősebb válogatottjait, ekkor a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást, vérmesebb reményeik idén sem lehetnek.

A 2015-ös eseményre olyan nagyágyúknak nem sikerült a kvalifikáció, mint a rekordgyőztesnek számító Egyiptom, vagy a címvédő Nigéria. Mindezek ellenére nem kell unalomtól tartaniuk az afrikai foci szerelmeseinek, hiszen Elefántcsontpart, Ghána, Algéria, vagy éppen Kamerun tudását már több jelentős viadalon bizonyította. Emellett klasszisok egész sora lelhető fel a keretekben, olyan játékosoké, akik egy–egy megmozdulásukkal könnyen nyerőemberekké válhatnak.

Yaya Touré az elefántcsontpartiak középpályása nemrégiben átvette a legjobb afrikai labdarúgónak járó díjat, a Manchester City labdarúgója zsinórban negyedik alkalommal kapta meg az elismerést. Touré az elmúlt szezonban húsz találatával fontos szerepet játszott a City bajnoki elsőségében, jó formája kitartott erre az idényre, ugyanis jelenleg hét bajnoki gól áll a neve mellett. Az „elefántok” keretét rajta kívül is több kiváló képességű spíler alkotja, gondoljunk csak az AS Roma csapatában pallérozódó Gervinhora, vagy a Manchester City legújabb szerzeményére, Bonyra, a gólerős csatárra.

A gaboniak üdvöskéje a dallamos nevű Pierre–Emerick Aubameyang hazája gólfelelősének tekinthető. A fent említett voksoláson Touré mögött a második helyen végző támadó ötször iratkozott fel a gólszerzők listájára csapata, a Borussia Dortmund bajnoki meccsein, míg a Bajnokok Ligájában háromszor köszönt be.

Ghána 2010-ben sokak szimpátiáját elnyerve a negyeddöntőig jutott a vb–n, az Uruguay ellen drámai mérkőzés jelentette számukra az utolsó felvonást. Öt esztendővel ezelőtt is fontos láncszemnek bizonyult Asamoah Gyan, aki három gólig jutott Dél-Afrikában, összességében már hat világbajnoki találat áll a neve mellett, ezzel a legeredményesebb afrikai vb–gólvágó. 2008-ban már átélhette az ANK sikerrel járó eufóriát, idén is a trófea közelébe vezetheti övéit.

HBN–Bíró Ádám

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!