JEGYZET

2020.09.26. 06:30

Oszi lovai

Szilágyi László

Osztermájer Gábor – Tolna megyében csak Oszi – nevét csak a bennfentesek ismerték 2019. november 4-éig. Ekkor, Tomiszlav Szivics menesztése után nevezték ki a Paksi FC utánpótlásedzőjét az NB I.-es csapat élére. Reménytelen vállalkozásnak ígérkezett bent tartani a Paksot az élvonalban, de Osztermájer sikerrel oldotta meg a feladatot, 8 győzelemmel, 7-7 döntetlennel és vereséggel teljesítette a küldetését, csapata 22 meccsen 31 pontot szerzett.

Az előző szezon utolsó fordulójában, Debrecenben biztosította be élvonalbeli tagságát a Tolna megyei alakulat. A dicső haditett után szegezte a kérdést Haraszti Zsolt, a paksiak ügyvezetője a 42 éves szakembernek: vállalja a további folytatást, vagy eltekint a lehetőségtől? A válasz nem volt egyértelmű. Osztermájer ugyanis éveken keresztül egy fenékkel több lovat ült meg. Nyugdíjas állása volt a Paksi Atomerőműnél, a helyi csapat utánpótlásánál is tevékenykedett. A bentmaradás kiharcolása után Osztermájer volt az első számú jelölt a paksi kispadra, de az ügyvezető leszögezte, hogy az NB I.-es munka mindent felülír.

Az „egy fenék, egy ló” – kombinációt javasolta, és hosszas vajúdás után erre rábólintott a paksi szakember.

Az atomerőmű és az utánpótlásfutball zárójelbe került, a sokoldalú tréner vállalta, hogy a nap huszonnégy órájában az NB I.-es profi csapatra összpontosít. Pedig nem volt egyszerű feladni az addigi életritmust, a délelőtti műszakot az atomerőműben és a délutáni utánpótlásedzéseket. De olyanok hívták, mint mondta, akiket nem illik kikosarazni.

Főállású NB I.-es edző még nem volt a „tolnai Oszi”, de a 2020–2021-es szezonban ez is megadatott neki – négy fordulóig. Azért csak addig, mert szeptember 22-én felmentették a munkavégzés alól. A Paks nagyon beragadt a rajtnál, egy árva ponttal szerénykedik a tabella utolsó helyén, legutóbb a Magyar Kupában játszott tétmérkőzést. Győzött és továbbjutott alacsonyabb osztályú ellenfelével szemben, de nem volt meggyőző. Ne hallgassuk el, hogy a csapat teljesítményére komoly hatással voltak – a Ferencváros elleni idegenbeli 5–0-s vereség alkalmával ország-világ láthatta, hogy mennyire – a hónap elején diagnosztizált pozitív koronavírusos esetek.

Mindenesetre Osztermájer kezét nem engedte el a Paks, a klubon belül más munkakörben dolgozhat tovább, és talán az atomerőműben is visszafogadják. Visszaáll a régi rend: Oszi egy fenékkel két lovat ülhet meg.

A három és az egy után visszatér a gyökerekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!