Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.15. 09:29

Új határőr kirendeltséget adtak át Barabáson

<p>Barabás, Beregsurány - Barabásban új, Beregsurányban felújított határőr kirendeltséget adtak át.</p>

A Határőrségnél a Schengen Alapból finanszírozott építési beruházások műszaki átadás-átvételi eljárással 2007.09.30-ig lezárultak. A munkák minden helyszínen jó minőségben készültek el, az érintett szervezeti egységek folyamatosan veszik birtokba az épületeket. A Nyírbátori Határőr Igazgatóság illetékességi területén a Schengen Alapból öt objektum felújítása - Záhony Határvadász Század elhelyezése, Beregsurány, Csenger  Határrendészeti Kirendeltségek , valamint az igazgatóság központi objektumában két projekt, illetve Barabás Határrendészeti Kirendeltség vadonatúj épületének építése valósult meg.

A nyírbátori központi objektumban épült Határrendészeti Kirendeltség, illetve a mobil bevetési erők elhelyezésének kialakítása keretében  felújításra került az állomány egészségügyi ellátását szolgáló épület, valamint emelet ráépítéssel 23 fős az állomány számára készült átvonuló szálló 2007. október 25-én ünnepélyesen átadásra került. A két beregi kirendeltséget pedig 2007. november 14-én adta át az állomány részére Béndek József határőr altábornagy határőrségi főtanácsos, a Határőrség Országos Parancsnoka és Szepesi István határőr dandártábornok határőrségi főtanácsos, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság igazgatója. A főhatárőr avató beszédeiben hangsúlyozta, hogy a két kirendeltség állomány a kiböjtölte a korszerű épületeket. Éveken keresztül csak reménykedtek, hogy a lelakott, lepusztult, felelősségteljes munkájukhoz méltatlan elhelyezési körülmények változnak. Türelmüket megköszönte az altábornagy.

A barabási kirendeltség működési területe várhatóan hosszú távon schengeni külső határ lesz. A régi 50-es években a sorállomány elhelyezésére épült kirendeltség épület már gazdaságosan nem volt felújítható. A korszerű elhelyezési feltételek megteremtése érdekében ezért a régi épület elbontásra került és helyette új, a kidolgozott típus HRK adaptálásával korszerű, minden jelenlegi igényt kielégítő épület valósult meg. Az új, három szintes épületben 1050 m2-en korszerűen felszerelt irodák, az ügyelet, fegyvertároló, előállító és kihallgató blokkok, öltöző és szociális helyiségek, a személyi állomány fizikai felkészülését segítő kondicionáló terem és külön bejárattal 8 fős átvonuló szálló került kialakításra. A nagy értékű, illetve speciális gépkocsik részére 4 db temperálható gépkocsi-tároló. Az egyéb gépjárművek részére zárható, illetve fedett gépkocsiszínek kerültek kialakításra. Az objektumon belüli terület közlekedési útjai új, esztétikus kis elemes térburkolattal kerültek kialakításra. A gazdaságos üzemeltetés érdekében korszerű, energiatakarékos kazánok, illetve szolár rendszerű melegvíz-ellátó berendezés került beépítésre. Korszerű informatikai hálózat került kiépítésre.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljáráson a KE-VÍZ 21 Kft. 803.256 nettó eurós, bruttó 245.314,- e Ft-os ajánlatával nyert. A munkát jó minőségben a végső befejezési határidőre teljesítette. Az épület bútorozása, illetve berendezési tárgyakkal történő ellátása a központosított közbeszerzésen nyertes ajánlattevők termékeivel történt mintegy 22 millió Ft értékben.

A beregsurányi kirendeltség működési területe a Magyar-Ukrán határszakaszon várhatóan hosszú távon szintén schengeni külső határ lesz. A régi 70-es években csapatépítkezés keretei között kialakított két szintes legénységi épület a sorállomány akkori elhelyezési igényeinek kielégítésére épült. A mára már elavult funkcionálisan is alkalmatlan épület az Art-LINE Kft. tervei alapján került felújításra és bővítésre. A teljes egészében felújított épületben 1335 m2-en korszerű irodák, ügyeleti helyiség és a fix hőkamera üzemeltetését biztosító helyiség, előállító blokk, illetve a kirendeltség  zavartalan működését biztosító minden funkció helyet kapott. Négy darab temperált gépkocsi tároló került itt is kialakításra a speciális gépjárművek részére. Az egyéb gépjárművek pedig itt is zárható, illetve fedett színekben kaptak helyet. Ebben az objektumban is új burkolattal ellátott közlekedési utak kerültek kialakításra.

A tetőtérben 12 fős átvonuló szálló biztosítja a távol lakók lakhatási problémáinak megol-dását. A kivitelezésre kiírt beszerzési eljárást a DEPONA Kft. 867.915 nettó eurós 265.061,- e bruttó forintos ajánlatával nyerte el. Az épület berendezése 25 millió Ft-ba került.

Béndek József altábornagy avató beszédeiben hangsúlyozta, hogy a két kirendeltség állomány a kiböjtölte a korszerű épületeket. Éveken keresztül csak reménykedtek, hogy a lelakott, lepusztult, felelősségteljes munkájukhoz méltatlan elhelyezési körülmények változnak. Türelmüket megköszönte az altábornagy. A főhatárőr beszédében és az állománnyal folytatott személyes beszélgetései alkalmával kitért az önálló Határőrség megszűnését követő időszaki várható helyzetre is. Mindenkit bíztatott, hogy senki nem marad megélhetés nélkül. Elmondta, hogy ígéretet kapott arra, hogy marad a végek őrei szívéhez oly közel álló zöld sapka, a rendfokozat színe – de a szolgálati jelvény rendőrire lesz cserélve -, a korszerű ruházat és a gépjárműpark is, bár utóbbit ha át nem is festik, de átmatricázzák.

- Tanyik József -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!