Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.04. 18:16

Amit vettek, mind eladták: csak a negyedét itthon

<p>Nyíregyháza - Bittner Imre az ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint dohánytermesztői szempontból is rosszul indult ez az év, de mostanra egészen „kiegyenesedett„. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/amit-vettek-mind-eladtak/cn/szon-news-km_01-20071204-040308"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

– Befejeződött az idei Virginia dohány termés felvásárlása a nyíregyházi dohányfermentálóban. Az ULT Magyarország Zrt. számára külön öröm, hogy a leszerződöttet is meghaladó termésmennyiséget, összesen 4362 tonna Virginiát vásároltak föl, összegezte a vezérigazgató.

Bittner Imre a pozitív végkifejletnek különösen örül azok után, hogy idén rendkívül mostoha körülményeket kellett átvészelni a növényállományoknak. Mint mondta: az ULT termelőinek is kijár a köszönet, mert ők igyekeztek mindent megtenni, hogy minél több és jobb minőségű dohányt takarítsanak be, adjanak le.

A termés minősége azonban sajnos mégis csak gyengébb lett a megszokottnál, esetenként piacvesztést is okozva ezzel a fermentáló cégnek. Ugyanakkor a január közepére feldolgozni tervezett teljes idei fölvásárolt dohánymennyiséget már most sikerült értékesíteni negyedrészt hazai, zömében pedig külpiacokra, tette hozzá Bittner Imre.

Rosszul indult ez az év dohánytermesztői szempontból, mivel kiültetés után az enyhe telet sikeresen átvészelt talajlakó kártevők – különösen a mocskos pajor –megtizedelték a palántákat, később pedig a nyári aszály vetette vissza a növényeket fejlődésükben.

A késve, augusztusban megérkezett csapadék hatására a dohányállományok betakarításukig még képesek voltak behozni a mennyiségi lemaradásukat, ám a termés megszokott kiváló minőségének már jó néhány helyen búcsút lehetett inteni az idén, részletezte az ULT Magyarország Zrt. vezérigazgatója évvégi tájékoztatójából.

Bittner Imre a továbbiakkal kapcsolatban elmondta: a szokásos 3000-rel szemben most csupán 1700 tonnára becsült Burley típusú dohánytermésfelvásárlását december közepén indítják, január végére fejezik be a beváltott „nagylevelű„ feldolgozásával pedig februárban végeznek .

- Galambos Béla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!