Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.25. 12:05

Megtartani a színvonalat az étkeztetésben Tiszadadán

<p>Tiszadada - A képviselőknek olyan központilag megoldásra váró feladatokkal kellett szembenézniük, mely szerint a normaszabályozás rendszere elavult, a mai kereskedelmi és árviszonyok mellett nem meghatározó a nettó nyersanyagnorma nagysága.</p>

Az új gazdasági évre vonatkozó egyik legfontosabb feladat az önkormányzatoknál az aktuális élelmezési norma meghatározása, hiszen a szakmailag nem megfelelő norma egy újabb éven keresztül nehezíti az élelmezés szakmai színvonalának megtartását.

A tiszadadai képviselő-testület átérezve a probléma súlyát döntött úgy, hogy csak kismértékben emeli az étkezési térítési díjakat. A képviselőknek olyan központilag megoldásra váró feladatokkal kellett szembenézniük , mely szerint a normaszabályozás rendszere elavult, a mai kereskedelmi és árviszonyok mellett nem meghatározó a nettó nyersanyagnorma nagysága.

közétkeztetés minőségének javítása érdekében alapvető fontosságú lenne, hogy a közbeszerzések során ne a legolcsóbb árat ajánló szolgáltató nyerjen, hanem az, aki a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlatot adja. Fontos szempontként kezelték a községben az elmúlt esztendőkben is, hogy a közétkeztetésért felelős élelmezésvezető megfelelő szakmai képesítéssel rendelkezzék, ez megoldott hiszen felszolgáló szakmai, kereskedelmi és élelmezésvezetői felsőfokú képzettséggel rendelkezik a vezető.

– Problémát jelent, hogy a közétkeztetés, mint önálló szakterület irányítása és felügyelete nem egy minisztériumhoz tartozik, illetve egyikhez sem, ezért jelenleg a közétkeztetésre nincs egységes szabályozás, például a dolgozókra és a tevékenységre is más szabályok vonatkoznak a szociális ellátásban, a kórházi és az iskolai ellátásban – mondta érdeklődésünkre Tarnai László élelmezési vezető.

– Szükség lenne egy, a területet átfogóan szabályozó közétkeztetési vagy MENZA-törvényre. Tovább nehezítette a településen dolgozó közétkeztetők munkáját az év eleji ÁFA-törvény bevezetéséből adódó bizonytalanság, a számlázási gyakorlat megváltoztatása, mely probléma napjainkig sem oldódott meg. Ilyen és hasonló gondok közepette döntött a képviselő-testület az étkezési nyersanyagnormák emelése mellett, mely természetesen hatással van a térítési díjakra is.

E szerint Tiszadadán jelenleg az óvodások napi háromszori étkeztetése 211 forintba, az általános iskolások ugyancsak háromszori étkeztetése 275 forintba kerül. A közalkalmazottak, köztisztviselők 362 forintot fizetnek ebédjükért, míg a vendégek 534 forintért fogyaszthatnak el egy ebédet.

Lényeges szempontként vették figyelembe a képviselők, hogy a településen is megjelentek a különböző vállalkozások által kínált melegíthető készételek, továbbra is fenntartják azonban azt a véleményüket, mely szerint a friss alapanyagokból, naponta kiszolgált házias jellegű ételek minden bizonnyal megállják helyüket a jövőben is a fogyasztók körében.

- M. Magyar László -


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!