Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.07. 09:41

A termelők nem engednek a 150 -ből

<p>Tiszadob - A meggytermelők nem gyávák kezükbe venni sorsuk irányítását, ha a felvásárlási ár méltánytalan lesz. A megye szerte suttogott felvásárlási (ál?)hírekre reagált a Meggyvertik Szövetkezet.</p>

 – Nem tűrjük tovább, hogy megkérdezésünk nélkül a feldolgozók, felvásárlók minden évben kész tények elé állítsanak, reagált a csütörtöki Kelet-Magyarország „Ötvenforintos rémhírek" című cikkében is megszellőztetett, megye szerte suttogott felvásárlási hírekre a Meggyvertik Szövetkezet.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Szakács Béla, aki a tiszadobi MIKEF Kft tulajdonosa, a június 5-én Tiszadobon megtartott termelői tanácskozáson született álláspontról lapunknak elmondta: minden termelő tudja, hogy előző évek termelési tapasztalatait figyelembevéve jó, ha egy közepes szintű termés átlagot el tudunk érni ebben az évben. A házikertekből nem várható számottevő mennyiségű áru, hiszen a monilia fertőzés ott jelentkezett a legintenzívebben, de a nagytermelők sem tudták teljesen megvédeni ültetvényüket. Miközben a termelési költségek az elmúlt években megduplázódtak, a felvásárlási árak egyre nyomottabbak.

A meggy felvásárlási ára zömében 100 és 200 forint között mozgott már jó évtizede is. Az utóbbi években a termelés költségei megduplázódtak, ezzel szemben a felvásárlási árat évről évre alacsony szinten akarják meghatározni a vevőink – tolmácsolta 265 hektár meggy ültetvénnyel rendelkező, erről idén 1500-1600 tonna termést váró 65 fős tagság és persze minden terrmelő keservét a Meggyvertik Szövetkezet elnöke Szakács Béla.

Hozzátette: – Tisztában vagyunk azzal, hogy a termelő illetve a feldolgozó, a felvásárló egymás nélkül nem létezhet. Ezért elengedhetetlen, hogy kölcsönös előnyök figyelembevételével közösen határozzák meg a felvásárlási árat, amit aztán tisztességesen tartsunk is be. Ebben az évben ez az ár kilogrammonként 150 forint lehet.

– Nekünk termelőknek nem célunk, hogy kereskedjünk vagy konzerv gyártással is foglalkozzunk. Ha viszont az érdekeinket nem tudjuk érvényesíteni, túlélési esélyeink javítása érdekében ezeket a feladatokat is be fogjuk vállalni, melynek megszervezésére a kezdeti lépéseket már meg is tettük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!