Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.10. 12:12

Jól kifőzték a művelődés receptjét!

<p>Nyírbátor - Első helyen végzett a II. Bátori Bográcsfőző Versenyen nemrégiben a Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesülete. A nyírbátori civil szervezet azonban nemcsak gasztronómiai tudásával vívta ki a városlakók figyelmét, elismerését. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/J_l_kif__337_zt_k_a_m__369_vel__337_d_s_rec/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Jól kifőzték a művelődés receptjét! 2008.07.10." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyugdijas-erlemisegiek-egyesulete.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Az egyesület 1994-ben alakult Boros Gábor elnök vezetésével. Kezdetben csupán maroknyi diplomás értelmiségi táborát jelentette, innen a név: Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesülete. Ma már több mint félszáz tagot számlál, csupa kultúra- és művészetszerető ember vidám, lelkes közössége. –

Nemcsak a nyírbátoriak, hanem minden környező településen élő szépkorú előtt nyitva áll az ajtónk, akinek szívügye a művelődés, az egészséges életmód és a közösségi munka. A városból elszármazottakkal is jó kapcsolatot ápolunk, bizonyítja ezt a Nyíregyházi Főiskolán tartott tavaszi találkozónk is.

Testvérvárosunkról, Szilágysomlyóról sem feledkezünk meg, itt született Báthory István. Februárban, a reneszánsz felvonuláson korhű ruhába bújva egy Mátyás királyról szóló mondát dramatizáltunk nagy sikerrel. Budapesten, a Művészetek Palotájában is látogatást tettünk, csodálatos népművészeti gyűjteményt tekintettünk meg. Április végén, Nyírbátor várossá válásának évfordulóján is jelen volt egyesületünk. Május végén Székelyföldre utaztunk, egy hetes hargitai kirándulásunk során számos műemléket, kulturális kincset láttunk.

Egységben az erő

Szem előtt tartjuk a jeles évfordulókat, küldetésünk várán lobog ezen kívül a helyes életmód zászlaja is. Rendszeresen szervezünk előadásokat az optimális fizikai és szellemi erőnlét megőrzéséről, a helyes táplálkozásról és az időskori betegségek megelőzéséről, illetve kezeléséről. Az egyesület betegfelelőse nyomon követi a klubtagok egészségi állapotát, s jelzi, miként lehetünk a betegek segítségére.

Hetente egyszer, kedd délutánonként örömmel gyűlünk össze mindezért, s a könnyed, vidám időtöltés céljából (sakk, kártya, keresztrejtvény, beszélgetés) a helyi Kulturális Központban. Ilyen szép, nyári időben nem várathat már sokat magára egy jó szalonnasütés és bográcsolás sem!

Büszkék vagyunk rá, hogy a bátori majálison idén is a mi csapatunk lett az első helyezett a bográcsfőző versenyen – mesélte büszkén a 62 esztendős nyugalmazott pedagógus, Kunságiné Figula Erzsébet, aki két esztendeje vezetője a Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesületének.

- Palicz István -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!