szon-sportoldal

2008.02.29. 13:49

Olimpiai emlékfal a Nyíregyházi Főiskolán

<p>Nyíregyháza - Február 29-re esett Schmitt Pál nyíregyházi látogatása, de ez nem jelenti azt, hogy olimpiáról, az olimpiai eszméről csak minden szökőévben lenne szó errefelé. <dia width="850" height="630" alt="Arany az Aranynak 2008.02.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Arany_az_Aranynak_2008_02_29_/index.shtml , SERIE ,850,630)">Az Aranyban: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Arany az Aranynak 2008.02.29." /></a></dia>&#160;<dia width="850" height="630" alt="Olimpiai emlékfal a Nyíregyházi Főiskolán 2008.02.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Olimpiai_eml_kfal_a_Ny_regyh_zi_F__337_isko/index.shtml , SERIE ,850,630)">A főiskolán: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Olimpiai emlékfal a Nyíregyházi Főiskolán 2008.02.29." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Kiss%20M%C3%A1ria%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az ötkarikás játékok évében a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai bajnok vívó mindenesetre fontosnak tartja, hogy a fiatalokban tudatosítsa, egyben erősítese az olimpiai mozgalom, egyáltalán a sport fontosságát, összetartó erejét. A MOB elnöke ebből a célból az utóbbi időben járt Győrben, Kecskeméten, Székesfehérváron és Érden, a következő állomás pedig Kaposvár lesz.

Arany az Aranynak

Schmitt Pál magával hozta az egyik olimpiai aranyérmét, egész pontosan

az 1972-ben Münchenben szerzettet. Nemcsak megmuttatta azt a diákoknak,

hanem két gyereknek (egy-egy kérdesre adott jó válasz jutalmaként) a nyakába

is akasztotta. Így aztán már nemcsak olimpiai résztvevő, hanem „olimpiai

aranyérmes” diákjai is vannak az Arany gimnáziumnak.

Schmitt Pál pénteki programja az Arany János Gimnázium és Általános Iskolában kezdődött. Nem véletlenül, hiszen a tanintézmény összesen hét olimpikont (Németh László, Molnár Tamás, Csabai Judit, Szabó Tünde, Kovács Rita, Kökény Roland és Harsányi Gergely) adott már Magyarországnak, a jelenlegi diákok sorfala mellett az ő fotójuk is fogadta a MOB-elnököt. Aki aztán osztályfőnöki órát tartott az aulában, a téma mi más lehetett, mint a sport.

A látogatás következő állomása a Nyíregyházi Főiskola Sporttudományi Intézete volt, ahol már hús-vér olimpikonokkal találkozott a MOB-küldöttség. Sem az érintettek, sem pedig Schmitt Pál nem leplezte meghatottságát, amikor leleplezték az olimpiai falat, rajta az ötkarikás játékok helyszíneivel és a megyebeli színekben olimpián részt vett sportolók névsorával. A ceremóniára eljött többek között Kiss Mária (1968 résztvevője), Szabó Ildikó (1976), Petrika Ibolya, Bakosi Béla (1980), Csabai Judit (1988), Feri Attila (1996, 2004) és Balog Vilmos (2004) is.

– Az Arany-gimnáziumba ismereteket átadni, a főiskolára viszont köszönetet mondani jöttem – fogalmazott ünnepi beszédében Schmitt Pál. – Köszönetet mondani a főiskolának, amellyel van egy közös szerződésünk, miszerint az olimpikon sportolók befogadásában segít bennünket. Voltam olimpikon és egyetemista is, így vallom, egyszerre több dolgot is lehet magas szinten mívelni. Köszönetet mondani a városnak, ahol a Nemzet Sportolója, Balczó András született, ahol most is hét olimpiai kerettag sportoló készül és tizennyolc olimpiai sportág közül választhatnak a fiatalok. És persze meg szeretném köszönni mindenkinek, aki gondolt arra, hogy az olimpiának, a helyi olimpikonoknak emléket állít. Büszke vagyok arra, hogy itt lehettem, miként arra is, hogy egy ilyen Magyar Olimpiai Bizottságot vezethetek immár tizenkilenc esztendeje.

Scmitt Pál Molnár Zoltán MOB-igazgatóval és Vad Dezső sajtófőnökkel együtt végezetül a városházán tartott sportkonferenciát, melyen a helyi sportegyesületek vezetői és szakemberek vettek részt.
- bodnár Tibor -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!