Debrecen hírei

2018.03.08. 17:33

360 fokos videó: ötszáz évet utazhattunk vissza az időben

Debrecen - A hit megtartó ereje: Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen címmel rendezett kiállítást a debreceni Déri Múzeum, aminek egyik tárlatvezetésére mi is ellátogattunk 360 fokos kameránkkal.

Debrecen - A hit megtartó ereje: Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen címmel rendezett kiállítást a debreceni Déri Múzeum, aminek egyik tárlatvezetésére mi is ellátogattunk 360 fokos kameránkkal. A két szinten berendezett relikviák a reformáció korába engednek betekintést. Ebben a korszakban mindkét tájegység aranykorát élte, holott hányattatásokból is kijutott bőven. Ez a nagy tekintélyű református fejedelmek támogatásának volt köszönhető, ilyenek voltak Bocskai István, Bethlen Gábor, Rákóczi György és Apafi Mihály.

A kiállításon bemutatott írott dokumentumok, oklevelek, egyházi és világi nyomtatványok azoknak állítanak emléket, akik tevékenységükkel – a gazdasági intézkedéseken túl – az uralmuk alatt lévő népek szellemi és hitbéli életét is gondozták. Ezeknek a fejedelmeknek a személyes tárgyaiból, többek közt könyveiből, pénzérméiből is láthatunk kiállított tárgyakat.

A kiállítás

A két kiállítótér több szekvenciára van osztva, ilyenek a teljesség igénye nélkül: az Erdélyi Fejedelemség pénzérméi, a protestáns egyház és a világi irodalom könyvei, a habán kerámia és a Debreceni Ispotály. Az utóbbit érdemes jobban szemügyre venni. A Debreceni Ispotályt – a szegények, árvák és idősek szeretetintézményét – 1529-ben alapították. A zivataros évszázadok nehézségei ellenére az intézmény folyamatosan fogadta az elesetteket; az áldozatkész református cívisek adományai nélkül aligha maradhatott volna fenn. Ennek az egykori ispotály templomnak a szószékkoronáját, Mózes-székét és keresztelőmedencéjét is megtekinthetjük. (" target="_blank">Lásd a videóban 0:52-től.)

Unikális darabok

Több kuriózumot is felsorakoztattak a szervezők, ezek közül kiemelnénk kettőt, amelyek igazán különlegesek. Az első Apafi Mihály fejedelem 100 dukát súlyban kivert aranya, amelyből mindössze néhány darab van a világon. Egy érmébe több érme lett beleolvasztva, összesen kilenc kicsi, ami körülölel egy nagyot. (" target="_blank">A videóban 1:13-tól.)

A következő tárgy egy 400 éves fejedelmi terítő (" target="_blank">1:20-tól), amelyet Apafi Mihály, az utolsó erdélyi fejedelem anyósa készíttetett. Többféle szimbólum megjelenik rajta, ilyenek a ló, a szarvas, és még unikornisokkal is találkozhatunk, ha jobban szemügyre vesszük. Ez a tárgy most látható utoljára kiállítva.

További érdekesség, hogy a rengeteg pénzérmén jól követhető a fejedelmek korosodása. Minél későbbi az aktuális fejedelem által veretett érme, annál öregebb a rajta szereplő arc.

A kiállítás 2018. március végéig látogatható a Déri Múzeumban.

- Hajdu Ágnes | Hírek360.hu -


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!