Debrecen hírei

2019.01.15. 19:09

Az utánpótlás biztosítása

Debrecen - Az együttműködés célja, hogy az agrár-szakképzést népszerűsítse, erősítse.

Debrecen - Az együttműködés célja, hogy az agrár-szakképzést népszerűsítse, erősítse.

  • A megyei önkormányzat ösztöndíjprogramot indít közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalok támogatására „Maradj Hajdú-Biharban!” címmel, amelynek célja, hogy a fiatalokat segítse az iskolai éveik, a megfelelő végzettség megszerzése után helyben maradni, tudásukat itt hasznosítani.
  • Egyebek között erről is szó volt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Balásházy-iskola közti együttműködési megállapodás aláírásának ünnepélyes alkalmán.
  • Együttműködési megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma; az iratokat ünnepélyes keretek között írta alá kedden Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke és Filep Miklós, a Balásházy igazgatója.

    – Amikor a megye idei fejlesztési prioritásait elfogadták, abban óriási hangsúlyt kapott az agrárium: ha csupán az egyéni gazdálkodókról és a családtagjaikról beszélünk, ez akkor is közel 80 ezer embert jelent, tehát nélkülözhetetlen, hogy megfelelő képzést és végzettséget kapjanak – mondta Pajna Zoltán.

    Hozzátette, nagyon örültek a Balásházy megkeresésének, s jó hír, hogy ezt a megállapodást mintegy megtámogatják egy EFOP-os programmal (ösztöndíjprogram a vidék népességmegtartó képességének javítására, a vidékről történő „minőségi elvándorlás” megakadályozására), amelyet 25 településen, 560 diák részvételével valósítanak meg – ezt a februári közgyűlés tárgyalja majd.

    Filep Miklós intézményvezető emlékeztetett, immár 151 éves a debreceni agrár-felsőoktatás, de a következő 150 évben is marad a föld, a mezőgazdaság, amely predesztinálja a megye, mint „zöld folt” helyzetét. Az együttműködés során az iskola vállalja pályaorientációs program, ösztöndíjrendszer megvalósítását, valamint magas minőségű kollégiumi ellátást: nagy beruházások után és előtt áll ugyanis az intézmény. Egyéni fejlesztési programot is kialakítanak, hogy a tanulók sikerrel célozzák meg akár az agráregyetemet is.

    Információkat ad

    A megyei önkormányzat lesz az illeszkedési pont a települések és az iskola között, ugyanis tájékoztat az intézmény aktuális oktatási-képzési tevékenységéről.

    BB

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!