Nézőpont: Ha van sapka a fején...

A minap a Napló TOP 100 Klubban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azt találta mondani, hogy a megszorításoknak máris vannak áldozatai; ilyen a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés.&nbsp;<a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Petneházi Attila jegyzete.</a>

A minap a Napló TOP 100 Klubban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azt találta mondani, hogy a megszorításoknak máris vannak áldozatai; ilyen a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés. Petneházi Attila jegyzete.

Az éppen a "tudásiparáról" híres egyik külföldi tulajdonú nagyvállalat vezetője meg is jegyezte rögtön: ha a politikai döntéshozóink nyitott szemmel járnának a világban, nyilván észrevennék, hogy sok ország éppen e két terület fejlesztésére áldoz(ott) akár erőn felül is hatalmas pénzeket, mert felismerték, hogy hosszabb távon csak ezzel lehetnek nyerők.

A szaktárca bejelentésével - miszerint még idén több mint 7 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatási intézmények állami támogatásából - nemcsak az a baj, hogy az elvonás éppen azokat a kutatóegyetemeket sújtja, amelyeknek képviselniük kellene Magyarországot a nemzetközi tudásversenyben, hanem az is, hogy ezeket a patinás intézményeket ugyanez a tárca a mesebeli nyúl megalázó szerepébe kényszeríti. Tudják, ha van sapka a fején, az a baj, ha nincs, akkor meg az... Míg korábban azért ostorozták az egyetemeinket, hogy képtelenek a munkaerőpiaci igényeket kiszolgálni, most azt kérik rajtuk számon, hogy a bevételeik egyre nagyobb hányadát a szabadpiacról szerzik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!