Életmód

2020.01.03. 19:28

Téli mélabú? Együk vidámra magunkat!

Az egészséges táplálkozás bizonyítottan ja­vít a fásult hangulaton.

Fotó: Shutterstock

Pozitív érzést ad, ha mindennap megmozgatjuk testünket, legyen az egy kiadós séta vagy egy tánc­óra délután. A lényeg, hogy a szürke, zord időjárással a kedvünk ne szegődjön, és ne hatalmasodjon el a téli dep­resszió.

A téli depresszió szerencsére nem valódi depresszió, csak a köznyelv hívja így, ennek oka általában a természetes fény hiánya és a nappalok rövidülése – írja a Borsonline. Ilyenkor úrrá lesz az emberen az erőtlenség, a szomorúság, csökken a munkakedv, és eszeveszetten kívánjuk az édességet.

Hangulatjavító ételek

Hogy elűzzük ezt a komor hangulatot, sétáljunk mindennap a szabadban, együnk vitamindúsan, és legyünk a szeretteinkkel és barátainkkal minél többet.

Boldogsághormonná alakul a triptofán nevű aminosav, amit vörös húsokból, tojásból és halfélékből vihetünk be a szervezetünkbe. Emellett a csokoládéban, zabban, banánban, mangóban és datolyában is megtalálható a csodaszer, amivel pillanatok alatt érezhetjük a boldogsághormon szétáradását a testünkben. Depresszió elleni csodaszer a tirozin aminosav, amit az agy serkentésére és a kokainfüggőség kezelésére is használnak. A magas fehérjetartalmú ételekben található, de a banán és az avokádó is remek választás a borús napokon. Összefügghet a depresszióval a folsav hiánya is, amit a leveles zöldségekkel vihetünk a szervezetbe. Fogyasszunk sok tojássárgáját, szóját, mogyorót és mandulát. Érzelmi és hangulati zavarokat okoz a D-vitamin hiánya. Együnk sok halat, tejterméket, májat és tojást, hogy minél több jusson a szervezetbe ebből a csodaszerből.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában