évgyűrűk

2020.07.08. 13:53

Nem öregszünk, csak az évek telnek el

Balla Ferencné Etelka néni végre megölelhette szeretett családtagjait.

Fotó: Zsobrák Nóra-archív

Az elmúlt időszak mindenki számára nehéz volt: a gyerekek nem találkozhattak kortársaikkal, a szülők megtettek mindent annak érdekében, hogy a jól megszokott napi rutint ne váltsa fel a rengeteg „kérdőjel”, a nagyszülők pedig csak bizakodhattak abban, hogy mihamarabb megölelhetik szeretteiket.

Balla Ferencné Etelka néni már maga mögött tudhatja a nyolcadik ikszet, mégis tele van tervekkel, és egyáltalán nem szomorkodik. Egyszerű életet él, mindig van valami történés, pillanat, ami mosolyt csal az arcára, a panaszkodást pedig csak távolról ismeri. Számára sem volt könnyű eleget tenni az óvintézkedéseknek, de vallja: az egészség, a család és a szeretet a legfontosabb.

– Hiába elmúltam már nyolcvan is, ugyanúgy szeretek eljárni koncertekre, komáimmal találkozni, akikkel persze nagyokat trécselünk, és „átrágjuk” a világ nagy dolgait. Ezekből az elmúlt hónapokban kevés jutott, ugyanúgy megviselte a bezártság az időseket is, mint a fiatalokat, ráadásul nekünk még inkább vigyáznunk kellett, így még a családommal sem tudtam találkozni. Ők féltettek engem, én pedig őket, így maradtak a hosszas telefonbeszélgetések. Aki nagyszülő, az tudja, milyen boldogságot okoz egy mamának megölelgetni az unokákat, dédunokákat, nos, ezek az ölelések elmaradoztak, de a hitem és reménykedéseim soha nem hagytak magamra – osztotta meg gondolatait a Naplóval a hajdúszoboszlói konyhatündér, akit sokan csak Balla mamaként ismernek.

Előírások betartása

Az egyfolytában szorgoskodó nagymama úgy véli, az életben mindig meg kell találni azt, ami örömet okoz, így tett ő is a karantén alatt: folyamatosan tevékenykedett a konyhában, kockatészta és lebbencstészta készítésével ütötte el az időt, de közben nem volt olyan perc, hogy ne gondolt volna a családjára. – Hetente elmentem bevásárolni, nem támaszkodtam a gyerekeimre, nekik is megvolt a maguk dolga. Betartottam az előírásokat, és hála, kimondhatom: a mai napig jó egészségnek örvendek. Igaz, nagyon nehéz volt ez a néhány hónap, de tudtam, hogy minden tőlem telhetőt meg kell tennem, hogy újra találkozhassak a szeretteimmel – nyilatkozta el-elcsukló hanggal, majd hozzátette:

„Az első találkozás pedig jobban megérintett, mint gondoltam. Hatalmas nagy öröm volt ugyanúgy a dédunokáknak, mint nekem, szinte szavakkal le sem lehet írni”

– árulta el.

Örök fiatalság

Etelka néni azt ajánlja az idősebb generáció tagjainak, hogy soha ne hagyják el magukat, legyen egy olyan hobbi, szenvedély, amiben ki tudnak teljesedni.

Muszáj találni egy olyan elfoglaltságot, ami a magányos pillanatokban segítségünkre lehet. – Nem öregedtem meg, csak az évek teltek el felettem. Az unokáim, gyerekeim és a tésztakészítés mozgásban tart, így ugyanolyan fiatalnak érzem magam, mint évtizedekkel ezelőtt. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg teendőm van még ezen a földön, egy biztos: lássam felnőni a dédunokáimat – fűzte hozzá, majd folytatta: – A család a legfontosabb, nem is tudnám elképzelni, hogy bármelyik rokonommal is haragba legyek. Egyetlen örökséget biztosan hagyni fogok a gyermekeimre, az pedig nem más, mint a szeretet. Mindig is arra neveltem őket, hogy szeressék egymást, tartsanak össze, hiszen a szülő legfőbb feladatai: felnevelni a gyermekeit, a szeretet erejével egyben tartani a családot! – mondta.

Nagy Emese

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában