Hagyományos téli harapnivaló

2020.12.14. 20:39

Tapasztalt háziasszony súgta meg a leveles tészta igazi titkát

Sós és édes töltelékkel egyaránt kínálhatjuk a vendégseregnek.

Fotó: Shutterstock

Az igazi leveles titka a háj – osztotta meg lapunkkal egy gyakorlott háziasszony. Mint mondta, 1 kilogramm liszthez 60 dekagramm háj szükséges.

Lépésről lépésre

– Először a hájhoz két-három kanál lisztet adunk, és összegyúrjuk, így könnyen kenhetővé válik. Amikor kész, akkor egy evőkanálnyit visszateszünk a liszthez, amihez ezen kívül még egy csipet sót, egy tojást, két evőkanál ecetet és négy deciliter langyos vizet teszünk. A gyúrás következik, aminek a végén egy könnyen formálható rétestésztát kapunk. A kenhetővé alakított hájat osszuk háromfelé. A kész tésztát nyújtsuk ki minél nagyobbra lisztezett deszkán. Onnan tudhatjuk, hogy jól dolgoztunk, hogy a nyújtás közben a tészta fel-felhólyagzik. Ezután a háj egyharmadát kenőtoll segítségével egyenletesen felvisszük a tészta teljes felületét. Amikor ezzel készen vagyunk, akkor a hajtogatás következik. Ez a rész már nehezebb. Először lentről a tészta közepéig fel, majd fentről szintén a közepéig le, ezt követően jobbról a közepéig balra, és végül balról a közepéig jobbra szükséges hajtani a tésztát. Amikor elkészült, akkor fóliával letakarva fél órára pihenni hagyjuk a hűtőben. Ezt a sorozatot még kétszer megismételjük – részletezte a háziasszony.

Fotó: Shutterstock

Ütni kell, de szeretettel

Megtudtuk azt is, hogy a pihenés után a tésztát a nyújtófával laposra kell ütögetni, egészen addig, amíg újra hólyagozni kezd. – Ha készen van, akkor már ne forgassuk a tésztát, hanem úgy, ahogy előttünk van a nyújtófán, úgy nyújtsuk ki minél vékonyabbra, majd kenjük és hajtogassuk meg. Ha ismét pihent fél órát, akkor újra megütögetjük laposra, hólyagosra, és kinyújtjuk. Ezután forrósítsunk fel egy kést, és a hevült fémmel vágjuk négyzet alakú darabokra a tésztát. Tölteléket ízlés szerint választhatunk, a klasszikusnak a szilvalekváros számít, ami természetesen házi főzésű lekvárt jelent. A lényeg a töltelékkel kapcsolatban, hogy a tészta közepére tegyük és hajtogassuk fel rá a sarkokat. Papírral kibélelt tepsibe távol helyezzük el egymástól, mert a sülés során meg nő, valamint ki is nyílik a tészta, szépen elválnak majd egymástól a sorok – mondta.

Elmelegített, 200-220 Celsius-fokos sütőben fél óra alatt elkészül a hájas tésztánk. Tálalás előtt porcukorral is megszórhatjuk.

BBI

Házi alapanyagokkal dolgozva

Sokaknak nagy kedvence a hájas tészta, amit, ha éppen úgy szeretnénk, akkor csaknem teljes egészében házi alapanyagokból készíthetünk el. A háj, a tojás és a tölteléknek szánt lekvár is lehet a sajátunk, így készítve bizonyosan még édesebb az élmény. Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában