várják a közös programokat

2021.06.06. 14:35

Újra főznének a Konyári Fakanalak

Sokszor akár több száz főnek süt-főz a konyári gasztroklub a falubeli rendezvényeken – minden percét imádják.

Fotó: Konyári Fakanalak-archív

– Mi Konyári Fakanalaknak nevezzük magunkat, de valójában nem vagyunk hivatalos szervezet, csak egy összetartó csapat. Többségünk szakács, én vagyok a társaság koordinátora – nyilatkozta a Naplónak Szabó Imréné Marika, akit Konyár település főzőklubjáról kérdeztünk. Mint említette, már több mint egy éve nem voltak programok a faluban, így ők sem gyújtottak be az üst alatt, és a kemencében sem pirultak a kenyérlángosok. – Már nagyon várjuk, hogy változzon a helyzet, a nyáron remélhetőleg újra lesznek programok, és végre főzhetünk valami ínycsiklandozót a helyieknek – tette hozzá bizakodva.

Sosem unatkoznak

Szabó Imréné Marika arról tájékoztatott, mielőtt a vírus „lefagyasztotta” a világunkat, a Konyári Fakanalak sokszor emberek százainak főztek, sütöttek, ételeiket mindenki imádta. – Szoros kapcsolatban állunk a falu önkormányzatával és a művelődési házzal, így amikor olyan programokat szerveznek, ahol a finomságoknak is helye van, mindig számíthatnak ránk – mondta. Megtudhattuk, Konyáron egész évben zajlik az élet. – Rögtön az év elején tartjuk a borversenyt, 15-20 fő méretteti meg magát, olyankor egy jó pörköltet főzünk. A februári disznótorok alkalmával is segítünk: megsütjük a résztvevők hurkáit, aztán vacsorázunk egy jót, és este táncolunk. A nemzeti ünnepeken sem tétlenkedünk, de iskolai programokon is sütünk-főzünk. Majáliskor és a nyári, falunapi rendezvényeken, illetve az őszi szüreti programokon is szorgoskodunk. Nagyon szeretjük a társaságot és a pörgést – részletezte a Fakanalak koordinátora.

Fotó: Konyári Fakanalak-archív

Arra is kitért: nincsenek sokan, de mindig gond nélkül ellátják a rájuk bízott feladatokat. – Egy maréknyi szorgos emberből áll a csapatunk, akik szakácsok, élelmezésvezetők, néhányan még dolgoznak, mások már nyugdíjasok, de mindenki örömmel és odaadással főz akár félezer embernek is. Mindenki ott segít be, ahol tud. Én hozom-viszem az árut, és persze főzök is. Mindenkinek tudunk fel­adatot adni. Az én édesanyám már szépkorú, de ő is mindig jön velünk, és krumplit pucol, vagy apró, de annál fontosabb feladatokat végez, és a sok évtizedes tapasztalatának is rendkívül nagy hasznát vesszük – taglalta Szabó Imréné Marika. Megtudhattuk, a Fakanalak szoros kapcsolatban állnak Lénárt Attilával, a helyi művelődési ház vezetőjével. A művelődési ház szerzi be az alapanyagokat, a főzőcsapat pedig a szaktudást és a jól bevált recepteket teszi hozzá, így áll össze a kép. – Már alig várjuk, hogy újrainduljon a közösségi élet a faluban. Nehéz időszakot tudhatunk magunk mögött, de abban biztos vagyok, hogy öröm lesz újra találkozni, főzni és egy jót enni a falubeliekkel – tette hozzá Szabó Imréné Marika.

Berecz Dorina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában