Campus Fesztivál 2024

2024.07.18. 07:00

Ájulásig bulizni? – a Sürgősségi Klinika munkatársával beszélgettünk

Ha nyár, akkor haverok, buli és üdítőzés. De mi van akkor, ha az utóbbi kicsit megszalad? A fesztiválszezon alatt leggyakrabban előforduló toxikológiai esetekről beszélgettünk.

Kosztin Éva

A mértéktelen alkoholfogyasztás komoly balesetekhez is vezethet

Forrás: Illusztráció/MW-archív

A kánikulával együtt már javában tombol a fesztiválszezon, bő két hét múlva pedig a debreceni Campus Fesztivál is begyújtja a rakétáit. Gyanítható, hogy az esemény ideje alatt nem csak a beléptető kapu lesz berúgva, ezért arra voltunk kíváncsiak, ebben az időszakban mik a leggyakoribb toxikológiai esetek, és mit tehetünk azért, hogy a számukat minél alacsonyabban tartsuk. A debreceni Sürgősségi Klinika munkatársával, Somodi Sándor egyetemi docenssel beszélgettünk.

toxikológiai esetek, fesztiválszezon, alkohol, drog, drogfogyasztás, sürgősségi klinika
A fesztiválszezonban megnő a toxikológiai esetek száma
Forrás:  Napló-archív

A leggyakoribb toxikológiai esetek a fesztiválszezonban

– Elmondható, hogy a fesztiválszezon alatt megnő a toxikológiai esetek száma a Sürgősségi Klinikán. A mérgezettek jelentős részét még a helyszínen, a fesztiválon szolgálatban lévő kollégák látják el, hozzánk a súlyosabb esetek kerülnek. A koncerteken elsősorban stimulálószereket fogyasztanak, melyek főleg amfetaminszármazékok, ezeket találó néven partydrogoknak is nevezik – tájékoztatott Somodi Sándor. Elmondta, ilyenkor javarészt 20 és 30 év közötti fiatalokat látnak el, de az sem ritka, hogy ettől idősebb páciensek is bekerülnek a sürgősségire mérgezéses tünetekkel.

Míg alkoholt legális értékesíteni Magyarországon, a drogokkal kapcsolatban jelentősen más a helyzet, ezért arra is rákérdeztünk, mennyire őszinték a klinikán azok, akiknek a szerrel volt dolguk. 

Sokszor nehéz kideríteni, hogy pontosan mit fogyasztottak a betegek. Vannak, akikkel annyira súlyos állapotban találkozunk, hogy nem tudják megmondani, mit fogyasztottak, vagy letagadják, hogy bevettek valamit, mert félnek, hogy következményei lesznek.

 – osztotta meg a Haonnal az egyetemi docens.

Tanácsok a fesztiválozóknak

Somodi Sándor azt tanácsolta, alkoholt mértékkel fogyasszunk, már csak azért is, mert sok esetben komoly balesetekhez is vezethet a toxikológiai ellátáson felül. A kábítószerekkel kapcsolatban hozzátette:

toxikológiai eset, fesztiválszezon, alkohol, drog, drogfogyasztás, sürgősségi klinika
Csak ellenőrzött forrásból származó italokat fogyasszunk
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

– Ezek nem olyan szerek, mint például az Algopyrin, melynek pontosan ismert a dózisa és a hatóanyaga. A drogok összetétele változatos, nem tudjuk, mekkora bennük a hatóanyagtartalom, ami könnyen előfordulhat, hogy sokkal nagyobb, mint amire számítunk, és így toxikus tüneteket okozhat – mondta az egyetemi docens. Hozzátette, gyakran előfordul, hogy alkoholt és többfajta szert kevernek egyszerre, ilyenkor ezeknek a hatása még kiszámíthatatlanabbá válik. – A fesztiválokon csak ellenőrzött forrásból származó italokat fogyasszunk, ne hagyjuk őrizetlenül a poharunkat – emelte ki. 

Mit csináljak, ha azt látom, hogy valaki rosszul lett az alkoholtól vagy a drogtól? 

–Ha valaki túlzásba vitte az alkoholfogyasztást, vagy drogfogyasztás lehetősége merül fel, romlik a tudatállapota, aluszékonnyá válik, vagy elveszti az eszméletét, mindenképpen mentőt kell hívni. A fesztiválokon érdemes a helyszínen lévő elsősegélynyújtó pontokat keresni. Figyeljünk a társainkra, ne hagyjunk magára senkit romló tudatállapotban, mert súlyos következményei lehetnek, ha nem kap szakszerű ellátást – tanácsolta Somodi Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában