Lovassport

2024.08.02. 22:20

A lónak is négy lába van, mégis felvonul – parádés menettel nyitották meg a Kösely-kupát – fotókkal, videóval

Hajdúszoboszlón ismét megrendezik a népszerű lovas eseményt. A 43-ik Kösely-kupa megnyitóját augusztus 2-án, pénteken tartották a Hősök terén.

Kosztin Éva

Több mint négy évtizede szervezték az első Kösely-kupát, hogy méltón emlékezzünk a hajdúk lovas tudására, és a lótenyésztő hagyományokra – emlékeztetett Czeglédy Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere. Hozzátette, hagyományosan fogathajtó és díjugrató versenyeket hosszú éveken kerezstül. – Az elmúlt években igyekeztünk új színt vinni a rendezvénybe, ma már azt is mondhatjuk, hogy ez egy lovas fesztivál, olyan sok kísérő eseményt nyújt a program. 

Kezdetét vette a Kösely Kupa Hajdúszoboszlón!
Kezdetét vette a Kösely-Kupa Hajdúszoboszlón!
Forrás: Czinege Melinda

Az érdeklődők találkozhatnak sztárfellépőkkel, de lesznek a világon egyedülálló csikós bemutatók is. Emellett a kupán 3 olyan számban is versenyeznek, amelyek nemzetközi szintre emelik a tornát. Elmondható, hogy mára Kelet-Magyarország legnagyobb lovas rendezvényévé nőtte ki magát a Kösely-kupa – fogalmazta meg a polgármester. Mint ismertette, idén 300 ló és velük 150 lovas érkezett Hajdúszoboszlóra, ami arra is lehetőséget adott a szervezőknek, hogy a magyar lófajtákat bemutassák a közönségnek.

– Bocskai István lovasszobra mellett kihagyhatatlan, hogy a felidézzük a város lovassporthoz való kötődését, hiszen 1606-ban 700 lovas hajdút telepítettek ide. A lovak szeretete, a lovakkal való foglalkozás a hajdúszoboszlói emberek életének a szerves része a mai napig – zárta köszöntőjét Czeglédy Gyula, majd nagyon jó szórakozást kívánt mindenkinek résztvevőnek.

A beszédét követően a Hősök teréről elindult az eseményindító lovas felvonulás. A fúvószenekarral és mazsorettekkel kísért menetben láthattunk a pónifogattól kezdve a szekereken át az ötösfogatig lovakat és lovasokat minden kombinációban. Rengetegen voltak kíváncsiak a felvonulókra, többen kutyasétáltatás közben csatlakoztak a nézőkhöz, és az ebek is érdeklődve követték az egymás után elsuhanó patákat: a Kösely-kupa megnyitójára tehát még a kutya is kíváncsi volt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában