Terepszemle

2024.09.03. 07:00

Minimálbérből csak egy szobára futja? – szétnéztük a debreceni albérletek között

Gyakori, hogy naftalinszagú szekrénnyel, ósdi konvektorral és kopott szőnyeggel berendezett lakást találunk havi 150 ezerből. Bőven van viszont túlárazott albérlet Debreceben.

Hajnal László

Képletet lehetne írni arra, hogy augusztusban hogyan ugrik meg az albérletek ára. A ponthatárok kihirdetése után rendeltetésszerűen százával rohanják meg a leendő egyetemisták az ingatlanpiacot, hogy megnézzék, mire elég a Campus Fesztiválon elégetett zsebpénz maradéka. Ilyenkor szembesülhetnek a végzősök azzal, hogy nem az érettségi, de nem is a felvételi volt az igazán nagy falat: a valódi kihívás az, hogy lesz kifizetve az albérlet Debrecenben.

albérlet debrecenben, lakbér, debrecen
Albérlet Debrecenben? Megnéztük, milyen most a kínálat
Forrás: Facebook/Albérlet Debrecen csoport

 

Az Ingatlan.com augusztus végi adatai alapján a vidéki nagyvárosok közül a cívisvárosban a legdrágább a lakbér. Alig húszezer forinttal a csúcstartó fővárostól elmaradva, 230 ezer forintos átlagáron mérik a lakásokat.

De hagyjuk is a statisztikákat, átlagokat, és nézzünk szét, mit kínál ténylegesen az ingatlanpiac. A közvetítő portálokon túl számos Facebook-csoportban mazsolázhatunk az ajánlatok közül. Habár találni földhöz ragadt hirdetéseket is, nagy részük már elkelt, vagy tucatjával tolakodnak a bejegyzések alatt potenciális riválisaink „írtam”, „érdekel” jelzésekkel.

Minimálbérből ritkán jön ki egy albérlet Debrecenben

Elrugaszkodott árakkal ellenben bőven találkozhatunk, amelyek szintén kiváltanak reakciókat, azonban mérges vagy hahotázó emojikkal jelzik az albérletkeresők nemtetszésüket. Egy röpke ideig az ember szórakoztatónak találja a hozzászólásokat és a képtelen hirdetéseket, azonban a legszomorúbb, hogy még ezekre is akad egy-egy időből kicsúszott érdeklődő. Főként a külföldi diákok harapnak a csalira, akiknek jobbára fogalma sincs, mennyiért észszerű albérletet kiadni Debrecenben.

albérlet debrecenben, lakbér, debrecen
Ez bizony egy 280 ezres, kétszobás lakás Debrecenben
Forrás: Facebook/Albérlet Debrecen csoport

Ha épp nem dohos és penészes, egy 35-40 négyzetméteres, szolidan felújított lakásért sajnos a 150 ezer forint egyáltalán nem sok manapság. Jó esetben nem nyugati fekvésű, mert klíma ennyiért nincs az árban. A nagymama kopott szőnyegét meg idővel majd valahogy megszeretjük. Ha ennél nagyobb az igényünk, attól függően, hogy másfél vagy kétszobás lakásról van szó, 250-350 ezer forintot is elkérnek havonta. És itt még nem az Egyetem Tower beszélünk, de még csak nem is feltétlenül egy idei évezredben épített társasházról.

Jó tudni, hogy a vezető ingatlanközvetítői portálon 833 debreceni albérlet közül 15-ben látnak szívesen kisállatot, dohányozni azonban csak 9 lakásban megengedett, egyes albérletekben még a teraszon is tilos, ami azért különös megkötés.

Majdnem leestünk a székről, mintha csak abba a bútorozatlan lakásba kerültünk volna, amit 190 ezer forintért hirdet a tulajdonosa. Pontosabban nem teljesen üres, a berendezés néhány, az átkost idéző konvektorból áll, illetve egy olcsóbb villanytűzhelyből. Ugyan felújítottnak írják, ez azonban csak a csempére és a parkettára terjed ki, az ajtók, az előszoba beépített szekrénye és a villanykapcsolók a tízemeletes panelházak hangulatát idézi, a falakat éppen kiglettelték, és kapott némi festéket is.

albérlet debrecenben, lakbér, debrecen
Ez egy bútorozatlan lakás 190 ezerért a Tócóskertben
Forrás: Facebook/Albérlet Debrecen csoport

Ehhez mérten nem tudjuk sokallni százezer forinttal többért a Párizsi udvarban lévő lakást, amely luxusra emlékeztető bútorokkal, digitális kijelzős mosó- és szárítógéppel, nagy képernyős LCD-televízióval van felszerelve, és még alapterületében is nagyobb, mint a teljesen üres panellakás.

Alap az egy év hűségidő és a kéthavi kaució

A többéves gyakorlatnak megfelelően a legtöbb lakásba minimum egy évre szóló szerződés aláírása után költözhetünk, ami azt jelenti, hogy a bérleti díjat akkor is kötelesek leszünk fizetni, ha a gyerek otthon tölti a nyári szünetet. Ellenkező esetben búcsút mondhatunk a kauciónak, ami ugyebár a trendek szerint két havi lakbért takar beköltözéskor a tárgyhó kifizetése mellett. Érdemes tehát úgy szemügyre venni az árakat, hogy a havi lakbér háromszorosával számoljunk.

Tegyük fel, hogy 150 ezerért már találhatunk vállalható ideiglenes otthont, vagyis 450 ezer forint kell azonnal kifizetnünk, ha megállapodunk a bérbeadóval. Ezen felül természetesen a járulékos költségekre is érdemes egy pillantást vetni, mert számos helyen (főleg a panelekben) ígérnek alacsony rezsit, mért fűtést, a közös költség azonban bőven tízezer forint felé szökik.

Szoba, borús kilátással

Akinek mégsincs félmillió forintja külön lakásra, mutatjuk a legolcsóbb ajánlatokat: találtunk egy szobát a Csapókertben, 45 ezer forintért egy 11 négyzetméteres tetőtéri szoba, amit a tető dőlésszöge miatt nem tudunk teljesen kihasználni. A vasútvonal közelsége legalább reggelente gondoskodik arról, hogy ne késsünk el az egyetemről, ám a kis méretű ablakon talán kevésbé hallatszik be a zakatoló vonat zaja, Kéthavi kaucióval 135 ezerért költözhető, ezért egy heverő, néhány szekrény, egy íróasztal, egy olajradiátor, ám székből furcsamód két darab van bezsúfolva a helyiségbe.

Tízemeletes panelekben havi 65 ezerért már nagyobb a választék. Több helyen említik, hogy felújított lakásban van a szoba, az mindenesetre a képek alapján sem egyértelmű, ez a felújítás melyik évben történt meg. Ebben az árkategóriában nagymamás bútorokra számítsunk és recsegős halszálka parkettára.

A retró jelleget remekül tükrözi a tízkilós, katódsugaras tévé abból az időből, amikor a szürke műanyag keret volt a divat.

Találtunk olyan szobát is, amelyik ugyan ránézésre igényesen fest, az otthonosságán mindössze az csorbít, hogy csak egy szekrény található benne, a 75 ezer forintos árért sem ágy, sem más berendezés nem jár.

Belülről takaros, modern, és még távolság szempontjából is kecsegtető az az Egyetem sugárúti lakás, amelynek 115 ezer forintért kiadó az egyik szobája. Aki a belső szépséget részesíti előnyben, és nem zavarja, hogy ennyiért még mindig egy kommunista időkben épített társasházi, de legalább felújított lakásban tölti mindennapjait, annak ideális választás lehet. A közös tereken ráadásul lakótársunk macskájával is osztoznunk kell. Egyébként a négylábú lakó nagyon szép.

albérlet debrecenben, lakbér, debrecen
A portörlésre nem lesz sok gondunk ebben az 50 ezer forintot érő szobában
Forrás: Facebook/Albérlet Debrecen csoport

A különdíjasunk az a szoba, amelynek méretről a benne lévő franciaágyat szegélyező három fal árulkodik, és csupán annyi hely van benne, hogy az ajtót éppen ki lehet nyitni. Egy tócóskerti lakásban található, két lakótárs mellé harmadiknak költözhetünk be havi 50 ezerért, a rezsi ránk eső része további tízezer lesz, és mindennek a tetejében egy évre szóló közjegyzői szerződést kell aláírnunk. Nincs egyedül, aki mindezt egy kicsit borsosnak tartja, a facebookos hirdetés kizárólag nevetős reakciókat kapott, több mint száz ember tartotta képtelen ajánlatnak.

Ennyiért már tágasabb szobát is találhatunk olcsóbban, igaz, egy már bent élő szobatárssal fogunk osztozkodni a személyes terünkön. Ha viszont szerencsénk van, jó a zenei ízlése, és a randipartnerét sem akkor hívja fel, amikor mi otthon tartózkodunk.

Bizony, a valóság az, hogy rendes szobát annyiért tudunk bérelni, mint négy éve egy másfél szobás lakást. Mindehhez bele kell kalkulálni, hogy a konyha és a fürdőszoba is többnyire közös, ami higiéniai aggályokat is felvet, és szinte biztos, hogy előbb-utóbb kibukik egy vita a mosatlanon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában