Előrejelzés

2024.07.01. 07:16

A nap kérdése: elérik-e Hajdú-Bihart a kemény hétfői zivatarok?

Két dolog miatt is figyelmeztetést adtak ki a vármegyére. Kellemetlen meglepetéseket is tartogathat a hétfői időjárás.

Haon.hu

Hajnalban elszórtan fordulnak elő zivatarok. Napközben a többórás napsütés után délután főleg a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten fordul elő zápor, zivatar. Hidegfront okoz szélerősödést is. 25 és 35 fok között változik a hőmérséklet, északnyugaton lesz a hűvösebb – derül ki a Köpönyeg.hu hétfői országos időjárás-előrejelzéséből.

Viharfelhők a zeleméri templomromnál időjárás
Viharfelhők a zeleméri templomromnál – van esély rá, hogy a hétfői időjárás is hasonlókat tartogat
Forrás: Napló-archív

Debrecenben és környékén várhatóan 33 fok lesz a maximumhőmérséklet.

Intenzív zivatarokat is hozhat a hétfői időjárás

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése azt írja, ma délig elszórtan keleten és nyugaton is kialakulhatnak zivatarok. A déli óráktól a nap további részében várhatóan az ország délnyugati felében, illetve északkeleten számíthatunk rájuk.

A zivatarok környezetében általában intenzív csapadék (15-25 mm), viharos szél (60-80 km/h), néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) előfordulhat. Északkeleten délután kisebb területen egy-egy intenzívebb vagy heves zivatarra is van esély (széllökés > 90 km/h, jégátmérő > 2 cm, felhőszakadás > 30 mm).

A délutáni, kora esti órákban Zala megyében és Dél-Dunántúlon a hidegfront egy újabb hullámának hatására várhatóan nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, amelyek hatására viharossá (60-90 km/h) fokozódhat a szél, illetve ezen a területen heves zivatar átvonulására is van esély kissé nagyobb területet érintve a fenti kísérőjelenségek mellett. A késő esti óráktól a keleti részeken is csökken a zivatarhajlam.

Hétfőn a Dunántúlon és északkeleten megszűnik a hőség a napi középhőmérséklet általában 25 fok alatt valószínű. A délkeleti országrészben 25 fok felett, Békés, illetve Csongrád megyében 27 fok felett alakulhat a napi közép.

Hajdú-Biharban zivatarveszély és magas középhőmérséklet veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában