Hőség

2024.07.15. 13:54

116 éves melegrekordot adott át a múltnak a hajdú-bihari falu

A csúcsot eddig Eger tartotta 39 Celsius-fokkal. A még 1908-ban felállított melegrekord Körösszakálon dőlt meg most vasárnap.

Haon.hu

Szombat után vasárnap is Hajdú-Biharban dőlt meg az országos melegrekord, ráadásul pont ugyanott: Körösszakálon egészen 41 fokig melegedett a levegő a hét második napján a HungaroMet posztja szerint. Ezzel 116 éves rekord dőlt meg, az eddigi csúcsot, 39 fokot, ugyanis még 1908-ban mérték Egerben Mint írták, július 14-én idén először rögzítettek 41 fokot az országban. A vasárnapi top 10-be egyébként még Berettyóújfalu is befért Hajdú-Biharból, a maga 40 fokjával. 

Megint Hajdú-Biharban dőlt meg a melegrekord
Megint Hajdú-Biharban dőlt meg a melegrekord
Forrás: illusztráció / MW-archív

Hozzátették: az éjszaka is igen meleg volt, a legmagasabb minimum-hőmérsékletet rekordja is megdőlt, Szegeden csak 27 fokig „hűlt le” a levegő.

Az abszolút magyar melegrekord is megdőlhet kedden

És ez még mindig nem a teteje, a kánikula ugyanis a bejegyzés szerint kedden tetőzik. Helyenként akár 41 fok fölé is mehetünk, így akár Magyarország abszolút hőmérsékleti rekordja is veszélybe kerülhet. Ez 41.9 fok, és még 2007-ben mérték Kiskunhalason. De a forróság a héten valószínűleg még velünk marad, a folytatás nem sok jót ígér.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában