Többnyire bejönnek a jóslatok

2024.08.03. 15:30

Magyar tarkák segítenek Kálmán András csordásnak az időjóslásban

A magyar tarkákkal suttogó Kálmán András már gyerekként imádta a viharokat. Az időjárás-előrejelzés lett a kedvenc hobbija a csordásnak.

Nagy Emese

Az elmúlt hónapokban az időjárás nem kímélte hazánkat: volt itt melegrekord, és viharokból sem volt hiány. Portálunk is több cikket közölt időjárási témában, azonban még a Haon stábja sem gondolta volna, hogy a Facebookot pörgetve milyen kinccsel találkozik. A „Hortobágy Anno” Facebook-csoportban bukkantunk először Kálmán András csordás, hobbimeteorológus és viharvadász nevére. Először arra lettünk figyelmesek, milyen szép fotókat posztol a csoportban, majd észrevettük, időjárás-jelentéseket oszt meg, amelyek észrevételünk alapján 80 százalékban be is jönnek. De ki ez a fiatalember? – tettük fel magunkban a kérdést. Később vettük a bátorságot, és felvettük Kálmán Andrással a kapcsolatot. Nagyon közvetlen, szimpatikus fiatalember, nem beszélve arról, hogy mi mindenhez is ért. Nemcsak mi voltunk szemfülesek: a Riposton már jelent meg róla egy rövid cikk, és ahogyan észrevettük, folyamatosan tartják Andrással a kapcsolatot, mégpedig azért, mert időjárás-jelentéseket kapnak tőle.

A magyar tarkák megérzik a frontokat Kálmán András szerint, így az időjárás-előrejelzésben is segíthetnek
A magyar tarkák megérzik a frontokat Kálmán András szerint, így az időjárás-előrejelzésben is segíthetnek
Forrás: Kálmán András-archív

Az időjárás-előrejelzés lett a kedvenc hobbija Kálmán Andrásnak

Mint kiderült, szó szerint helyi hírességnek számít Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a debreceni születésű, 31 éves Kálmán András, aki csordásként dolgozik Kunmadarason, ám a magyar tarkák legeltetése közben egyáltalán nem unatkozik: látványos jelenségeket fotóz, mindeközben időjárás-előrejelzéseivel tájékoztatja az embereket a „Kunmadaras és környéke időjárása” Facebook-oldalon.

Jelenleg 200 darab magyar tarkával dolgozom, korábban Tilalmason és Nagyivánon is tevékenykedtem. Közel áll hozzám ez az élet, nem adnám fel semmiért sem. Imádok a természet ölelésében lenni, amikor üvölt a csend, és kellemesen fúj a szél. Reggel 6 órakor már kezdem a melót, kihajtom a magyar tarkákat a tanyától körülbelül 4-5 kilométerre, ugyanis addig el kell menni velük, hogy legyen nekik friss gyep. Dél körül visszamegyek velük, úgymond 15 óráig delelnek, isznak, majd a hűvösebb időben újra kihajtom őket a legelőre

– jegyezte meg a viharvadász.

Kálmán András viharvadász
A szakma szépsége azért tagadhatatlan
Forrás: Kálmán András-archív

Milyen idő lesz holnap?

Megtudtuk, a hobbimeteorológus már évek óta foglalkozik időjárás-előrejelzéssel. Még gyermekkorából marad ez meg neki; elmondása szerint gyerekként is imádta a viharokat, ahogy azok mindig más struktúrával jönnek fel, ezért csapott fel viharvadásznak, szereti megörökíteni a villámokat és buja felhőket. – Minden viharnak már az erőssége, valamelyik rengeteg villámot „lő ki magából az égre”, de olyan is akad, amelyik „csak” hangos. Volt szerencsém látni, és néhány jelenséget megörökíteni, mint például egy tubát vagy egy tornádót.

Kálmán András tornádót is látott már
Kálmán András tornádót is látott már
Forrás: Kálmán András-archív

Az utóbbi látványa volt rám a legnagyobb hatással – fűzte hozzá, majd az is kiderült, hogyan, kiknek a segítségével jósolja meg előre Kálmán András, hogy milyen idő lesz a hétvégén.

Minden egyes nap időjárási modellekből jósolok, ezeknek az összevetéséből készülnek az irományaim az internetre. És bármilyen meglepő, nagy segítségemre vannak az állatok, velük jövök-megyek, és már a viselkedésükből meg tudom állapítani, hogy délután, este, esetleg másnap délelőtt milyen idő várható. A magyar tarkák megérzik a frontokat: ha jön egy vihar a nap második felében, akkor ingerültebbek, verekednek, bőgnek. Általában csendesek, és szépen legelésznek, de az időjárást szinte 90 százalékuk megérzi, és ez nekem pont kapóra jön

 – mutatott rá.

Kálmán András viharvadász
A szarvasmarhák a legjobb időjósok?
Forrás: Kálmán András-archív

A viharvadász nem akármilyen pillanatokat örökít meg

Kálmán András a viharképeket a telefonjával készíti; van, amikor gyalog, de akad, hogy kerékpárral indul útnak. Rákérdeztünk, szarvasmarhaháton örökített-e már meg villámokat, mire ő felkacagott, és rávágta, hogy nem, viszont gondolkodóba ejtettük. – Ha már tudom, hogy zivatarosabb napra virradunk, akkor már úgy csinálom a dolgaim, hogy legyen időm a szenvedélyemre is. Egyáltalán nem unalmas várni, hogy feljöjjön a vihar.

Többen kérdezték már tőlem, nem félek-e, hogy valami bajom lesz, amikor a szabad ég alatt várom, hogy leszakadjon az ég. Lehet, hogy meglepődnek sokan, de én ezt tényleg nagyon élvezem. Ha nem így lenne, akkor nem csinálnám. Boldogságot, szabadságot érzek, amikor körülöttem villódzanak a villámok, akkor pedig pláne kiugrok a bőrömből, amikor egy-egy csodát meg is tudok örökíteni.

Eleinte kaptam hideget-meleget: minek csináltam csoportot, miért írom ki, hogy milyen idő lesz, miért hívom fel a figyelmet, hogy hamarosan esni fog az eső – de ez már a múlté. Manapság már örülnek, amikor figyelmeztetem őket, máshogy viszonyulnak hozzám. Ez bizonyára azért van, mert ha mindent összevetek, akkor azt kell, hogy mondjam, a jóslataim 85 százalékban bejönnek, ez szerintem egész jó arány – jelentette ki a debreceni születésű csordás.

A magyar tarkák megérzik a frontokat Kálmán András szerint, így az időjárás-előrejelzésben is segíthetnek
A jóslatainak nagy többsége bejön
Forrás: Kálmán András-archív

Íme egy kis időjárás-előrejelzés Kálmán Andrástól

Vasárnap

Reggel országszerte naposan indul a reggel, majd a késő délelőtti óráktól országszerte megnövekszik a fátyol- és gomolyfelhőzet, és a Dunántúl nyugati, északnyugati részén a megnövekvő gomolyfelhőkből már elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet minimuma 14 és 17 fok között várható.

Napközben marad a felhős idő. A Dunántúlon szórványosan, a középső országrészben elszórtan, a Tiszántúlon helyenként továbbra is kialakulhatnak frissítő záporok, zivatarok az esti órákig.

Az északi, északnyugati szél élénk lesz, a hőmérséklet maximuma 26 és 29 fok között alakul.

Hétfő

Reggel derült vagy gyengén felhős lesz az ég, a hőmérséklet minimuma 14 és 19 fok között várható.

Napközben a kora délelőtti óráktól változóan felhős és napos időszakok fognak váltakozni, majd a déli óráktól az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon erősebben megnövekedhet a felhőzet, és többfelé előfordulhat eső, záporeső, helyenként zivatar az esti órákig.

Az északi, északnyugati szél élénk lesz, a hőmérséklet maximuma 25 és 30 fok között alakul.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában