Vádemelés

2024.08.14. 08:52

500 forint, egy imakönyv és egy esernyő – ezekkel próbált kereket oldani egy erőszakos rabló Debrecenben

A férfi előbb megpróbált az idős nő bizalmába férkőzni, terve azonban nem jött be. A rabló ezért taktikát váltott...

Haon.hu

Egyebek mellett rablás miatt kell felelnie annak a férfinak, aki a vád szerint fényes nappal rabolt ki egy idős asszonyt Debrecenben – olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleményében. Mint írják, a vádirat szerint 2024. február 18-án dél körül az idős sértett gyalogosan ment hazafelé, kezében volt a kézitáskája, benne 500 forint készpénzzel, kulcscsomókkal, imakönyvvel és esernyővel.

500 forint, egy imakönyv és egy esernyő – ezekkel próbált kereket oldani egy erőszakos rabló Debrecenben
500 forint, egy imakönyv és egy esernyő – ezekkel próbált kereket oldani egy erőszakos rabló Debrecenben
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Miután a sértett a buszról leszállt, észrevette őt a vádlott, utánament és beszélgetni kezdett vele azzal az ürüggyel, hogy ő hagyta-e el a kulcscsomóját, ami a férfi kezében volt és megmutatta a sértettnek. Az idős asszony közölte vele, hogy az nem az övé, ennek ellenére a vádlott mellette haladt és kérdezősködött a családi körülményeiről. A beszélgetés közben az idős asszony a kézitáskát át akarta tenni egyik karjáról a másikra, ekkor a vádlott annak megszerzése érdekében a táska fülét megragadta és megpróbálta a nő kezéből kirántani, azonban az asszonynak sikerült azt magánál tartania. 

A vádlott azonban még erősebben megrántotta a táska fülét, majd másik kezével a sértettet a csuklójánál fogva meglökte. Az idős asszony ennek következtében a járdára esett és kéztáskáját a vádlott elvette, azzal elszaladt. 

A sértett segélykiáltásait követően a közelben lakó férfi a vádlott után szaladt, őt elfogta és visszatartotta a rendőrség kiérkezéséig. Az ellopott táska a benne lévő tárgyakkal együtt hiánytalanul visszakerült a sértetthez. 

A férfi bántalmazása következtében az idős asszonynak 8 napon belül gyógyuló sérülése keletkezett.

Más is volt még a rabló rovásán

Egy másik vádpont szerint a vádlott a fenti cselekményét megelőzően az általa bérelt debreceni lakás bejárati ajtajának alsó zárjához tartozó kulcsát lemásolta, majd a bérletet 2023. november 26-án felmondta. Később a tulajdonos kulccsal bezárta az ajtó felső zárját. A vádlott 2023. decemberében visszament a lakáshoz és megrongálta a felső zárat úgy, hogy az ajtó a nála lévő kulccsal nyithatóvá vált. Ezután december 12-én azzal a céllal, hogy pénzhez jusson, az érintett lakást bérbeadási szándékkal megmutatta egy érdeklődőnek, akinek valótlanul azt állította, hogy ő rendelkezik az ingatlannal kapcsolatos minden jogosultsággal. 

A vádlott a sértettel bérleti szerződést kötött és egyidejűleg tőle 300 ezer forintot vett át bérleti díjként és kaucióként, majd átadta neki a lakás bejárati ajtajának kulcsát. A lakás valódi tulajdonosai azonban időközben a bejárati ajtó mindkét zárját lecserélték, így a sértett a lakásba bejutni nem tudott. A vádlott magatartásával a sértettnek 300 ezer forint kárt okozott, amely nem térült meg. 

Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le. A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlott ellen rablás bűntette, kisebb kárt okozó csalás és rongálás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádlott beismerése és tárgyalásról való lemondása esetére azt indítványozta, hogy a járásbíróság őt halmazati büntetésként 5 év börtönbüntetésre ítélje és mellékbüntetésül 5 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

Az esetről egyébként korábban már beszámoltunk, akkor a rendőrség videót is közölt az elkövető őrizetbe vételéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában