Helyi közélet

2007.11.30. 13:34

A Leonardo után is van élet

<p>Debrecen – Tűz fölött perzselődő ökör és az utolsókat rúgó Kolosszus társaságában vigadhatnak vasárnap Az igazi da Vinci látogatói. Ám a közel 160.000 látogatót vonzó kiállítás után sem állhat meg az élet. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/leonardo-utoljara/cn/haon-news-hbn_01-20071129-050249"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A záró nap programjai [.pdf - 4,0MB]</B></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/MODEM.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A 2008-as év terveit firtató kérdésünkre Gulyás Gábor a MODEM (Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ) igazgatója elmondta: hasonlóan az idei évhez egy nagyszabású és számos kisebb kiállítással várjuk látogatóinkat.

Jelenleg is teljes gőzzel folyik a munka, hiszen december hetedikén nyílik az Ámos című kiállítás. A Németországba hurcolt és a szász vidéken elhalálozott művész a második világháború alatt megrázó látomásokban számolt be tragikus élményeiről.

Néhány esetben papír híján nyírfakéregbe karcolta a tragikus körülményeket megörökítő alkotásait, melyekből kettő ezen a tárlaton is látható lesz. Ámos Imre a festészeten túl versírással is foglakozott. A műveit bemutató teremben külön fülkéket állítanak fel, ahol a Jordán Tamás által előadott verseit is meghallgathatjuk.

Ámos Imre alkotásainak legnagyobb része az Antal–Lusztig–Gyűjteményben található, mely a 20. századi magyar képzőművészet fejlődését hivatott bemutatni. Az 1944–ben életét vesztő alkotó december hetedikén ünnepelné századik születésnapját. Ebből az alkalomból tettük a megnyitót erre a pénteki napra – teszi hozzá Gulyás Gábor.

Antal Péter (az Antal-Lusztig –Gyűjtemény örököse) köszöntője után, Németh GáborJózsef Attila-díjas író nyitja meg az Ámos című kiállítást mely a MODEM III. emeleti kiállítótermét foglalja majd el, és február 17–ig lesz látogatható.

Ezerháromszáz négyzetmétert foglal el

Ebben az évben még egy nagyszabású életmű kiállításnak is otthont ad a Baltazár Dezső téren elhelyezkedő Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ.Bukta Imre művészetének fő témája a mezőgazdaság, a szokványos paraszti tevékenységek: trágyahordás, kaszálás, permetezés. E munkák eszközeit használja fel szobraihoz, képeihez, installációihoz. Művei finom iróniával jelenítik meg azokat az abszurditásokat, amelyet a paraszti életforma kelet–európai modernizációja hozott magával.

Engem azért fogtak meg a világhírű alkotó munkái, mert ezekben művészetének eszközeivel olyan problémákat vet fel, amelyek akár egy vidéki városban is könnyen értelmezhetőek – fejti ki véleményét a MODEM igazgatója.

A kortárs művészet kiemelkedő képviselőjének művei még nem jártak Debrecen kiállítótermeiben. A december 13-i megnyitón az 1300 négyzetméter alapterületű II. emeleti térben találkozhatunk a világ kiállítótermeit (Stuttgart, Helsinki, Párizs, Velence, Torontó) megjárt művész alkotásaival, melyet február 24-ig tekinthetünk meg.

A következő évben a földszinti terem is megnyílik. Ezúttal a január 25–én debütáló A történet folytatódik című kiállítást fogadja magába. Az újév fáradalmait kipihenő közönség ezúttal kortárs művészek Van Gogh nyomán készült munkáit tekintheti meg.

-Csapó István-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában