Helyi közélet

2007.11.30. 10:53

Gazdasági társaságként a Kenézy

<p>Debrecen – Egyhangúlag, ellenvetés nélkül fogadta el a megyei közgyűlés a Kenézy-kórházzal kapcsolatos előterjesztést – a képviselők nyílt ülésen döntöttek a napirendi pontról. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-v%C3%A1ltoz%C3%A1sok_a_ken%C3%A9zyben.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Így decemberelsejétől két gazdasági társaság formájában működik tovább a Kenézy-kórház, korábbi struktúrája megszűnik.

 

Előzmények: Zárt ülésen döntenek a Kenézyrõl?

Az önkormányzati törvény lehetõséget ad arra, hogy a vagyont érintõ kérdésekrõl a nyilvánosság kizárásával határozzanak. A megyei közgyûlésre készült elõterjesztést a döntés után sem ismerhetjük meg. – Rácz Róbert, a megyeiközgyûléselnöke azt javasolja ma a közgyûlés tagjainak, hogy zárt ülésen tárgyaljanak és határozzanak a Kenézy-kórház átalakításáról.

Az önkormányzati vagyon védelme érdekében teszik ezt – értesült a HAON. Az szinte biztosra vehetõ, hogy a mai döntéssel visszavonhatatlanul megszûnik a megyei kórház, mint intézmény, s átalakul két gazdálkodó szervezetté.

Az egyik a vagyon fölött rendelkezik majd, a másik az egészségügyiszolgáltatást végzi. Olvasson tovább...


Hitellel indul a Kenézy-kórház

3,9 milliárdosegészségügyi szolgáltató kft.-benKenézy4,9 milliárddalMegyei Egészségügyi Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Kft.

Mivel a kórháznak jelenleg csaknem 2,5 milliárdos tartozást kell kiegyenlíteni, a fenntartó megyei önkormányzat úgy döntött, erre a célra fordítják az egészségbiztosítótól (a három havi utólagos finanszírozás miatt) december-február között érkező pénzt. Ahhoz pedig, hogy a kórház zökkenőmentesen működjön, 1,5 milliárd forint hitelt vesznek fel.

A közgyűlés azért határozott a kórház átalakítása mellett, hogy a vagyonkezelés és ingatlanhasznosítás várható hasznából kiegyensúlyozottan működtesse és fejlesze a betegellátó céget. Az intézményi keret erre nem adott lehetőséget.

Tiszta lappal indul a Kenézy

A betegek az első hónapokban semmit nem vesznek majd észre abból, hogy a Kenézy-kórház december elsejétől gazdasági társaságként működik tovább – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán ügyvezető a Naplónak. Hozzátette, remélhetőleg nemsokára érezhetik a hatását, esetleg a következő év második felétől már tudnak új műszereket beszerezni, s talán a dolgozók is megnyugszanak és mosolygósabbak lesznek.

Két társaság jött létre december elsején, az egyik a vagyon kezeléséért, a másik az egészségügyi ellátásért felel – részletezte Ónodi-Szűcs Zoltán. A két céget ugyanaz a vezetés irányítja, s kft.-ként jobban, gyorsabban tud reagálni a kórház a különböző változásokra.

A Kenézy köztulajdonban marad – hangsúlyozta az ügyvezető –, változatlanul a megyei önkormányzat birtokolja teljes mértékben, vagyis a magántőke nem szerez befolyást az intézményben.

A kezdetekről szólva elmondta: a kórház tartozásait a megyei önkormányzat rendezi abból az összegből, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizet az utóbbi három hónapban végzett betegellátásért. (Az OEP háromhavonta utólag téríti meg a kezelések költségét.) Így a kft. tiszta lappal indulhat, ahhoz azonban, hogy az első három hónapban ki tudják fizetni kötelezettségeiket – béreket, közműdíjakat – likviditási hitelt kell felvenniük.

A kórház adósságállománya egyébiránt meghaladja a 2 milliárd forintot, ugyanis az utóbbi háromnegyed évben a létszámleépítések okozta költségek – végkielégítések, szabadságok megváltása – még több mint 700 millió forintos többletkiadást jelentettek. – A válság végén vagyunk – jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán.

A járóbeteg-szakrendelésen szeptemberig lehetett érezni a vizitdíj visszatartó hatását, azóta újra sokan vannak, s az intézmény átlépi azt a teljesítménykorlátot, amelyet tavasszal megszabtak, s amelynek erejéig kifizeti az OEP a kezeléseket.

Két betegszállító céggel kötöttek szerződést, s azok a felmerülő igények nyomán most már éjjel is dolgoznak – jegyezte meg Ónodi-Szűcs Zoltán. Tervezik olyan váróterem kialakítását, ahol a páciensek kulturált körülmények között várhatnak a szállításra. Ugyancsak az elképzelések között szerepel egy 25 ágyas „VIP-részleg” létrehozása, ahol külföldi, „fizetős” betegeket kezelnének, valamint ígéretes tárgyalásokat folytatnak a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumával, a kölcsönösség jegyében.

Holdingként?

Tárgyalnak arról, érdemes-e a régió köztulajdonban lévő egészségügyi intézményeit holdingba szervezni – tudtuk meg Ónodi-Szűcs Zoltántól. – Sok felesleges vitától szabadulnánk meg ezzel – jegyezte meg. Így kiiktathatnák a párhuzamosságokat, például a logisztika megszervezését vagy a bérszámfejtést.

Az egészségügyi holdingban – ellentétben a debreceni vagyonkezelő céggel – több tulajdonos lenne, s a tagok bizonyos területeken egymás versenytársai is lennének.

Kapcsolódó anyagok:

  • A Kenézy-kórház lesz a minta
  • Átalakul a Kenézy-kórház
  • Súlyosbodik a Kenézy „állapota”
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában