Helyi közélet

2008.05.26. 12:36

A távmunkaház tiszta haszon; lenne

<p>A távmunka révén a <EM>vállalatok</EM> azonnali, 20-40 százalékos költségcsökkenést érhetnek el, de például az úgynevezett távmunkaházak létesítése a munkavállalók, sőt a hátrányos helyzetű térségek számára is új alternatívát jelenthet.</p>

Debrecen — Egyelőre azonban a távmunkaház-modell (ami Európában és Amerikában is sikeresen működik) nálunk igencsak gyerekcipőben jár. A hagyományos távmunka-pályázaton viszont Hajdú-Bihar egészen jól szerepelt.
Több előnye van

— A távmunka elterjesztését szolgáló központi munkaerőpiaci programmal a minisztérium a rugalmas munkavégzési formák alkalmazását és a munkakultúra további korszerűsítését kívánja ösztönözni. Ennek keretében nyújt támogatást a távmunkahelyeket létesítő vállalkozások és a közfeladatokat ellátó intézmények számára - mondta el a Napló érdeklődésére Rezsőfi István, az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ általános főigazgató-helyettese.
A napokban zárult le az a pályázat, aminek keretében vidékfejlesztő közösségek pályázhattak távmunkaházak kialakítására.

 A távmunkaházat - melynek egyetlen hazai mintapéldánya Örkényben található - általában önkormányzat vagy vállalkozó tartja fenn a munkaadók egyedi elvárásai alapján, akik a munkahelyeket a fenntartótól bérelik.

A távmunkaházban általában korlátozott számú cég munkavállalói dolgoznak, akik a foglalkoztatójukkal interneten, telefonon vagy éppen videokonferencia kertében tartják a kapcsolatot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy távmunkásonként évente mintegy 1 millió forint költségcsökkentés érhető el. Ez 31 százalékos csökkenés a hagyományos irodai foglalkoztatáshoz képest.

Kértek és kaptak

A Derecskei Óvoda és Bölcsőde két távmunkahelyre kért és kapott támogatást. Varró Gyuláné, az intézmény vezetője elmondta, hogy élelmezésvezető, valamint élelmezési adminisztrátor munkakörökre pályázat sikerrel, így a két kolléga a jövőben (napi nyolc órás munkakörben) részben a munkahelyen, részben pedig otthon látja el az élelmezési terület adminisztratív teendőit.
A debreceni Patti-95 Kft. egyik ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy cégük kereskedelmi tevékenységet végez, és mind az öt kolléga, akiknek a távmunkás foglalkoztatásához támogatást nyertek, adminisztratív jellegű munkát végez náluk. Domoki Lászlóné hozzátette, hogy ebben a létszámban vannak új dolgozók és olyan kollégák is, akiknél csak a foglalkoztatás jellege változik azzal, hogy a teendőik egy részét (ami számítógépen elvégezhető) a jövőben haza viszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában