Helyi közélet

2008.07.10. 20:10

Nyomdai remekművek a partvonalról

<p>Debrecen – A holland Drukwerk in de Marge művészeinek egyéni és kollektív munkáiból ad egy kis ízelítőt az a kiállítás, amely július 16-án nyílik a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban, 17 órakor.</p>

Az egyesülés célja a régi nyomdászati hagyományok megtartása, ápolása. Az alapítvány 560 tagjából 175-en most is aktív hagyományos nyomdai tevékenységet folytatnak.

A tagok saját nyomdagépekkel rendelkeznek, és több száz éves eljárásoknak megfelelően ők maguk öntik ólombetűiket, metszik díszítősoraikat, szedik az oldalakat, és készítenek gyönyörű kiadványokat.
A Drukwerk in de Marge szó szerint margóra nyomtatott mintát jelent. Az elnevezés magyarul is szépen kifejezi, hogy ezek a nyomdászok nem a hivatalos nyomdászati irányt képviselik, kicsit a szélen, a periférián – margón – tevékenykednek, de a létrehozott „termékek” igazi remekművek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában