Helyi közélet

2013.10.18. 10:47

Életfogytiglan a homofób gyilkosnak

Debrecen - Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a homoszexuális férfit megölő Sz.N.-t első fokon a dr. Virágh Pál vezette büntetőtanács.

Debrecen - Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a homoszexuális férfit megölő Sz.N.-t első fokon a dr. Virágh Pál vezette büntetőtanács. Az ítéletet, mely szerint Sz.N. leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra, pénteken hirdették ki a Debreceni Törvényszéken. A férfit 10 évre eltiltották a közügyektől is és meg kell fizetnie a közel félmillió forintos perköltséget.

A bíró részletesen beszélt arról, hogy mivel a bűncselekmény – egy homoszexuális gyógyszerészt debreceni lakásában több mint 20 késszúrással ölt meg Sz.N. – elkövetésekor csak a vádlott és a sértett volt jelen, a bizonyítási eljárás során Sz.N. részletes beismerő vallomását a szakértői vizsgálatok eredményeivel tudták alátámasztani. Továbbá, a vallomás gyilkosság előtt és után történtekről szóló részét tanúk, mobilcella információk, benzinkutak és pályaudvarok kép- és videofelvételei igazolták. Virágh Pál megjegyezte: sajnos, a bűntett során a körülmények a gyilkost segítették, például az áldozat egy betegség miatt néma volt, így nem tudott segítségért kiáltani.

A döntés indoklásában kifejtette: a cselekmény súlyosságának megítélésében három minősítő körülmény áll fenn. A gyilkos előre kitervelten ölt (pótruhát, kést vett magához, tervezgetett, előre átgondolta a cselekményt, stb.); aljas indokból követte el tettét (áldozata szexuális beállítódása miatt, ahogy Sz.N. mondta, „azért utálom a buzikat, mert buzik”); illetve különös kegyetlenséggel (24 késszúrással) ölt. A büntetés célja, hogy védje a társadalmat, attól is, hogy más ne kövessen el hasonló cselekményt – mondta a bíró.

Enyhítő körülményként a vádlott büntetlen előélete és részletes beismerő, tényfeltáró vallomása szolgált, emiatt nem zárta ki a bíróság a szabadlábra helyezés lehetőségét.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, Sz.N. fellebbezni kíván. A per másodfokon folytatódik.

HBN-SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában