Helyi közélet

2013.11.20. 18:16

Külföldön sincs kolbászból

Debrecen - Gyanús, ha a közvetítők nagyon rövid határidőt szabnak, ha készpénzt kérnek, ráadásul előre.

Debrecen - Gyanús, ha a közvetítők nagyon rövid határidőt szabnak, ha készpénzt kérnek, ráadásul előre.

A külföldön munkát vállalók jobban megbíznak a magyar munkaközvetítőkben és gyakorta épp ebből van a legnagyobb baj – kezdi sorolni tapasztalatait D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Rt. debreceni igazgatóságának vezetője.

Fekete Krisztina közvetlen családtagjával esett meg, hogy egy hazai közvetítő százötvenezer forintnyi előre fizetett díjért fix munkát szállást és utaztatást ígért két nap múlva történő indulással. A fiatal szakácsot 18 társával együtt szállították Angliába, ahol egy buszmegállóban hagyták őket a hajnali órákban azzal, hogy hamarosan értük jön a munkáltatójuk. Délután ötig azonban semmi sem történt, a kapcsolattartó telefonja pedig nem volt elérhető többé.

– Nagyon körültekintőnek kell lenni – folytatja a szakember – gyanús, ha nagyon rövid határidőt szabnak, ha készpénzt kérnek, ráadásul előre és nem a saját irodájukba szervezik a találkozót vagy, ha nem íratnak alá munkaszerződést. Ez utóbbi ad ugyanis lehetőséget a jogi útra lépésre. Sajnos az átverő cégek ravaszul azt ígérik, hogy a fogadó munkahelyen töltik majd ki a papírokat a dolgozóval. A másik nagy probléma forrás, ha a dolgozó hiányos nyelvtudással írja alá a munkaszerződést és bizonyos részeket nem ért meg abból.

– Nemrégiben történt, hogy egy veszélyes anyagot szállító kamionsofőr ügyfelünk balesetet szenvedett Németországban. Az útra ömlő anyag eltakarításának közel 4,5 millió forintos költségét az autó vezetőjére akarták hárítani a szerződésére hivatkozva. Cégünk bebizonyította, hogy a helyi munkatörvény korlátokat szab ennek az összegnek, ráadásul nem a magyar vezető volt a hibás a közlekedési balesetben. A munkáltató végül elállt a követelésétől és a kamionsofőr azóta is ott dolgozik.

Gyakori eset, hogy nem a megbeszélt összeget fizetik ki a külföldi munkatársaknak, akik olykor félrevezethetők a nettó vagy bruttó számításával. Karácsony tájékán megszaporodnak azok a megkereséseink, amely szerint a hatóságok nem engedik tovább a külföldi rendszámú autóval látogatóba érkező magyarokat. A regisztrációs adóval trükközők kiszűrésére emelték törvénybe, hogy magyar állampolgár külföldi rendszámmal nem tartózkodhat az országban, ez akár 50-100 ezer forintos büntetéssel is járhat. Nincs egyértelmű „ellenszer” ennek kivédésére, ez jelenleg egy joghézag. Mindenesetre érdemes magunknál tartanunk egy külföldi lakcím vagy munkahely igazolására szolgáló dokumentumot, ez általában elég bizonyíték a rendőröknek arra, hogy miért van nálunk az autó.

HBN-HaBe

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában