Helyi közélet

2014.05.23. 11:43

Szemétből művirág

Debrecen - Új, kifejezőbb nevet kap jövőre a Művirágkarnevál.

Debrecen - Új, kifejezőbb nevet kap jövőre a Művirágkarnevál.

A jövő év elejétől kötelező lesz a lakosságnál keletkező hulladék szelektív gyűjtése - ismertette a III. Művirágkarnevál megnyitóján a Nemzeti Környezetügyi Intézet Tiszántúli Kirendeltségének vezetője. A Simonffy utcai Ifjúsági Ház udvarán tartott rendezvényen Ménesné Óvári Judit a részletekről elmondta, hogy az új szabályok szerint úgynevezett száraz és nedves hulladékként kell kezelni a szemetet. Száraz hulladék a fém, a papír, az üveg és a műanyag, míg nedves például a konyhai melléktermék.

Jelenleg Magyarországon a lakossági szemét 70 százalékát helyezik el lerakókban, így 120-150 milliárd forint értékű nyersanyag veszendőbe megy. A cél, hogy 2020-ra ez az arány legfeljebb 10 százalék legyen - hangsúlyozta Ménesné Óvári Judit.

Művirágos este volt

Váradi Ferenc, a művirágkarnevál főszervezője a megnyitót követően arról beszélt lapunknak, hogy a rendezvénnyel elsősorban a kommunális hulladékok újrahasznosítására, a szelektív hulladékgyűjtésre és a környezettudatos szemléletre igyekeztek a figyelmet felhívni.

Erre az alkalomra kisebb-nagyobb baráti társaságok, lakóközösségek 10, szelektíven gyűjtött szemétből készült kompozíciót készítettek. Voltak olyanok, akik például gyógyszeres dobozokból készítettek szobrot, mások fűtőszálakból eszkábáltak tévéantennát, de olyanok is akadtak, akik sörös dobozokat rögzítettek egy raklaphoz művészien.

HBN-OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában