Helyi közélet

2014.09.12. 10:59

„Pici-gondolatból” született ünnep

Budapest, Hajdúnánás - Hajdúnánás a magyar dal „megyeszékhelye” lesz vasárnap.

Budapest, Hajdúnánás - Hajdúnánás a magyar dal „megyeszékhelye” lesz vasárnap.

Hegedűszó mellett jövünk rá olykor: én vagyok az, aki nem jó, és göndör gitárhangok mellett mélázva nézünk néha jobbik részünk után, aki épp útra vált belőlünk. Hangosra tekerjük a lejátszót, hogy lüktetésben meghalljuk a belülről jövő tanácsot, ha fordulóponthoz érkeztünk és arra várunk: valaki mondja meg, hogyan kell élni.

Ünnepléshez is zene szól, akkor például, ha ma van a szülinapom-pom, vagy ha a munkának vége, és kijár a nyolc óra szórakozás. Hiába voltam netán New Yorkban, reptéren Londonban, szikrázhat Velence, azért nekem Budapest csodás, csupa szívdobogás. Ezért pedig bárki vessen követ rám, ez itt az én hazám, ahol annyi jó dal született, hogy nincs léthelyzet, amihez ne tudnánk társítani egyet.

A magyar daltermésnek kér dobpergést Presser Gábor szeptember 14–én.

– A magyar dal napja egy gondolat, egy álom megvalósulása, de nem könnyű diadalmenet. Évről évre elő kell teremteni azt a pénzt, amiből létre tudjuk hozni. Egy ilyen alkalom mindig arról szól, hogy büszkék vagyunk valamire, amit meg akarunk mutatni – mondta a zenei rendezvényt 2008-ban életre hívó Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista, énekes. Az eseményhez 9 vidéki település és 12 budapesti helyszín csatlakozott ebben az évben. A végleges program szerint 33 színpadon közel 2000-en zenélnek. A magyar dal fővárosa idén Hévíz.

Hajdúnánás a harmadik éve ünnepli a hazai zenét.

– Mivel a Nánási Népdal-, Nóta- és Tánckedvelők Egyesülete a népi zene hagyományainak őrzésével foglalkozik, kézenfekvő, hogy most a hungarikummá nyilvánított magyar nóta tiszteletére rendezzük meg a Városi Gyógyfürdő mögötti téren a programokat, amelyekben idén a helyi strand múltjának felidézése is szerepet kap – mondta Nagyné Bózsár Katalin szervező.

HBN-HABE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában