Helyi közélet

2014.10.15. 11:44

Mint a bombák földjén

Hajmáskér - A Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalja is részt vett az október 9-ei gyakorlatsorozaton.

Hajmáskér - A Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalja is részt vett az október 9-ei gyakorlatsorozaton.Az éj sötétjében rendkívül látványos volt az éjszakai éleslövészet az utolsó napon, bár ez háborús ütközetnél mit sem számít. Az elsődleges célkitűzés volt az együttműködés erősítése a fegyvernemek és az egyes szakterületek között. Mindehhez pedig szeptember 8. és október 9. között az amerikai 173. Airborn Légidesszant Dandár 4–329–es tüzérosztályának alfa ütege is „partner” volt.

A sötétség súlya

– Az éjszakai lövészet célja, hogy bebizonyítsuk, képesek vagyunk nemzetközi erőkkel, az amerikaikkal együttműködve az éjjeli harcra – mondta portálunknak dr. Böröndi Gábor dandártábornok. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke hangsúlyozta: a lerövidült látótávolság miatt a tűzrendszer megtervezése, a manőverek végrehajtása sokkal bonyolultabb, mint nappal. A világítással, a tűzjelzéssel, a harcvezetéssel megállítottuk az ellenséget, törekedtünk a megsemmisítésére. A komplex gyakorlaton érezhető és látható volt, hogy a katonáink képzettek – fogalmazott Böröndi Gábor, aki a helyszínen fogadta Mark Karas ezredest, az Egyesült Államok katonai attaséját.

Az amerikai tüzérség területmegvilágító rakéták fellövésével segítette a négy lövész szakosztály – a páncéltörők, a harckocsi szakasz, a tűzszakasz és az éleslövészet – hadi gyakorlatozását. A helyszínen többek között BTR–80–as páncélozott harckocsikat, Fagot páncéltörőket és D–20-as vontatott „tarackjárműveket vetettek be”.

– A gyakorlatsorozat megszervezésekor már a NATO irányelveit vettük figyelembe, a csatolt erők felkészültségéről tettünk tanúbizonyságot az elmúlt hetekben – kezdte a dandártábornok az értékelését.

Missziókészek

– Az itt szereplő 5/62-es Lövészzászlóalj csoport jövőre egy NATO-kiképzésen esik át, úgyhogy nemzetközi gyakorlat keretében pontosan egy év múlva bizonyíthatja be, képes a harckész minősítés megszerzésére. Emellett a felderítők, a hadihajós- és tűzszerész katonáink, a vegy­védelmi katonáink és a műszaki részleg csapataink együtt gyakorlatoztak a lövészekkel. Számunkra nagyon fontos a különleges műveleti erőknek a NATO felmérő, ellenőrző foglalkozása, amivel alátámaszthatjuk, hogy a különleges műveleti erők nem csak Afganisztánban, hanem NATO-szinten is elérték azt a készenléti fokot, amellyel már nyugodtan mehetnek a világ bármely tájára misszióba – zárta dr. Böröndi Gábor.

A Koszovót és Afganisztánt is megjárt katonák elmondása szerint ez egy „páratlan szakma”, hiszen elsősorban a hazaszeretetük miatt tették fel erre az életüket. Amikor az első éjszakát követően felébrednek a sivatagban, a sátorból kilépnek, akkor körülnézve leírhatatlan érzés keríti őket hatalmába.

HBN–DZST

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában