Helyi közélet

2015.03.30. 14:26

Vásárolnál Science Shopban?

Debrecen - Erre a kérdésre keresi a választ a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának április 1-jei témája.

Debrecen - Erre a kérdésre keresi a választ a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának április 1-jei témája.

Az utóbbi évtizedek gazdasági, társadalmi változásai a kutatás területén is új utakat nyitottak. A társadalom és a tudomány egyre több területen találkozik egymással, valamint dolgozik együtt.

- Ennek a kapcsolatnak különböző lépcsőfokai vannak: megvitat – konzultál – bevonódik – együttműködik – támogat. Közös bennük, hogy a tudomány a kutatásba bevonja a társadalmat, amely egyre több tudással rendelkezik ahhoz, hogy maga is részese legyen az új tudás előállításának. Míg a Science Café az első lépcsőnek, a megvitatásnak ad teret, a Science Shop esetében már együttműködésről beszélhetünk – magyarázza Katonáné Kovács Judit, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozásfejlesztési Tanszékének egyetemi adjunktusa.

A Science Shop független, az érintettek széles körét bevonó, a civilek, a társadalom kérdéseire választ kereső kutatás, melyet elsősorban diákok végeznek egyetemi munkatársak felügyelete mellett. A tudomány és a társadalom az úgynevezett piactéren találkozik egymással.

- Ez szimbolikus helyszín, olyan közeg, ahol minden szereplő fontos. Mód nyílik az ismerkedésre, a problémák megfogalmazására és a tárgyalásra. Magyarországon ezen a területen élenjáró a Környezeti társadalomkutatók csoportja Gödöllőn. Azon dolgozunk, hogy a már működő Science Cafék mellett egy ilyen „piactér”, Science Shop is működjön Debrecenben, minél több vásárlóval – tette hozzá a szakember.

A Science Café következő előadása április 1-jén 15 órától lesz a Fórum bevásárlóközpontban, a Libri könyvesboltban (Debrecen, Csapó u. 30.).

- unideb.hu -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában