Helyi közélet

2016.02.07. 13:11

Videó: Kifolyt a vörösszőrű mangalica vére

Hajdúböszörmény - Több száz vendég volt a kilencedik alkalommal megrendezett Hajdúsági Disznótor és Hajdúsági Népművészeti Napon.

Hajdúböszörmény - Több száz vendég volt a kilencedik alkalommal megrendezett Hajdúsági Disznótor és Hajdúsági Népművészeti Napon.

A hajnalban kelt szorgos háziasszonyok frissensült pogácsái kellemesen melegítették a disznóvágásra érkezett vendégek kezét a szombati napkelte hűvösében a böszörményi tájházak udvarán. Hozták a fogópálinka is, fogyott is rendesen. Majd a reggel főszereplője, a kövérre hízott, göndör vörösszőrű mangalica is előkerült, de talán szétnézni sem volt ideje, mert a homloka közepébe kapott „lövéstől” elkábulva hamar elterült a földön.

Szabó Sándor, a város egyik sokat tapasztalt böllére is ott volt a reggel főszereplői között. A szőrtelenítés és a hentelés folyamatának megértésében ő volt a segítségünkre. – Hagyományosan, szalmával kezdtük, majd technológiát váltva, mintegy bemutatva a fejlődés folyamatát, gázperzselővel fejeztük be. Vigyáztunk, nehogy túlégjen a bőr, ám ha ilyen történt, hamuval kevert sárral azonnal bekentük. Régen a malac bontását a szalonna lefejtésével a háton kezdték, mi most a hason indítottuk, orjára szedtük. A belszervek és a hús ment a konyhára, ott készült belőle az ebéd.



Persze nem csak a város „hivatalos konyhájából” kerültek ki tájjellegű disznótoros ételek, hanem a tájházak udvarán ezúttal is szép számmal megjelent munkahelyi- és baráti közösségek erre az alkalomra létesített kifőzdéjéből is. Méghozzá, nem csak az önmaguk szórakozására, táplálására, hanem azért is, hogy a Boros László mesterszakács vezette háromtagú zsűri a készítési mód, az ízvilág, a küllem, a tálalási mód figyelembe vételével sorrendet állapítson meg.

Húsosok és pálinkások

– Az a baj, hogy csak egy gyomrunk van, az egy idő után megtelik, pedig lenne mit beletenni, annyi finom ételt főztek a csapatok. Segítségemre van két helyi, az itteni hagyományokat jól ismerő szakács, Tóth Tamás és Subecz László. Megkóstoljuk, véleményt alkotunk, megbeszéljük, majd döntünk – foglalta össze az értékelők tevékenységét vezetőjük, Boros László. – Hagymásvér, orjaleves, többféle hurka, köztük a Hajdúböszörményre jellemző cukros-májassal, toroskáposzta, pecsenye, pároltkáposzta, ezek voltak legjellemzőbb ételek.

A takaros parasztház másik szobájában a pálinkákat versenyeztették a vendégek. Szepesi tamás vezetésével harmincöt féle pálinkát ízlelte végig a néhány férfiból álló grémium. – Illattisztaság, illetkarakter, íztisztiság, ízkarakter, valamint harmónia és tartósság – ezek mentén pontozzuk a benevezett harmincöt pálinkát. A jellegtelenebbekkel, például az almából készültekkel kezdtük, majd a végén a különlegességekkel fejezzük be az értékelést. Utóbbiak közé tartozik a berkenye-, az irsai olivér szőlő vagy a birspálinka.

HBN–KZS


Jókedv és hagyományőrzés

 

– Ábrányias, mert itt van Fúró József, ebesies, mert eljött Balogh László, böszörményies, mert köztünk van Takács Zoltán és adonyias, mert itt vagyok én – árulta el jó disznótoros étel receptjét Nagy Gyula, aki az Öreg Fináncok csapat vezetőjeként tevékenykedett.

– A Debreceni Öreg Fináncok Klub tagjai járunk különböző eseményekre, és most Takács Zoltán hívott meg bennünket a disznótoros napra. 15 kiló káposzta, 13 kiló vegyes hús, plusz fűszerek és jó hangulat. Ez kell itt a jó ételhez.Öt éve jöttek el először a Kerecsen Íjász Hagyományőrző Egyesület tagjai a hajdúböszörményi disznóvágásra. És mivel az esemény is, valamint az ő tevékenységük is hagyományőrzésen alapul, no meg mindannyiszor jól érezték magukat, az idén is kitettek magukért. Ők is toroskáposztát készítettek.


Ételek és italok: így döntött a zsűri

 

Hagymásvér

I.: Hajdúböszörményi Népzenei Együttes

II.: Hajdúböszörményi Polgármesteri Hivatal III. Keleti Főcsatorna EgyesületHurka

I.: Keleti Főcsatorna Egyesület

II.: Boros Pálné és családja

III.: Agrárkamara-Gazdakör

Kolbász

I.: Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt.

II.: Városüzemeltetés

III.: Bodogán Kft.

Toroskáposzta

I.: Hajdúböszörményi Zsíros Zsiványok

II.: Kardos-Farm Kft.

III.: Hajdúböszörményi Járási Hivatal

Egyéb kategória

I.: Agrárkamara-Gazdakör

II.: Hajdúböszörményi Népzenei Együttes

III.: I. Helyezett"

Különdíjas: Kerecsen Íjász Egyesület

Pálinka egyéni:

I.: Kovács László (berkenye)

II.: Takács Zoltán (Irsai Olivér szőlő)

III.: Tóth Tamás (Irsai Olivér szőlő)

Pálinka csapat:

I.: Agrárkamara (alma)

II.: I. Helyezett (sárgabarack)

III.: Agrárkamara (birs)


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában