Helyi közélet

2016.04.13. 12:07

Három Vajda egy Kowa-lemezen

Debrecen - A Kowalsky meg a Vega debreceni testvérpárja, Sóder és Carlos a fatert is bevonta a buliba egy dal erejéig. Interjú.

Debrecen - A Kowalsky meg a Vega debreceni testvérpárja, Sóder és Carlos a fatert is bevonta a buliba egy dal erejéig. Interjú.

Bő egy hete jött ki a Kowalsky meg a Vega zenekar új nagylemeze, a Varázsszavak, amely a megjelenés napján aranylemez, négy nappal később pedig platinalemez lett. A banda tavaszi turnéjának egyik kiemelt koncertjére szombaton kerül sor Debrecenben, s a Hallban megtartandó parti két tag számára hazatérés is lesz egyben, ugyanis a dobos, Vajda Péter, alis Sóder és gitáros öccse, Tamás, azaz Carlos a cívisvárosban nőttek föl. Ha még idevesszük, hogy a frontember, Kowa Komádiból származik, elmondhatjuk: hazai pályás bulira készül a népszerű csapat. Ezúttal a testvérpárral beszélgetett a Hajdú-bihari Napló.

Mennyire élitek meg másként, amikor Debrecenben, ismerősök és barátok előtt léptek színpadra?

Sóder: Mivel ez abszolút hazai pálya nekünk, amikor otthon játszik az ember, sokkal inkább izgul, mint más bulik előtt. Egyébként az egész zenekar is az átlagosnál nagyobb elánnal készül a debreceni koncertre, ugye a nagy budapesti fellépés mellett a cívisváros szokott az a helyszín lenni, ahová jobban odakoncentrálunk. Nyilván sokkal több ilyenkor az ismerős, sokan eljönnek olyanok is, akikkel csak nagyon ritkán találkozunk, tehát tovább tart a búcsúzkodás és későbbre tolódik a hazaindulás. Sajnos így sem sikerül mindig mindenkire időt szakítani.

Carlos: Én minden koncertet nagyon élvezek, mert mindegyiknek más, de egyaránt felemelő hangulata van. Ám mivel Debrecenben nőttem föl, és nagyon sok barátom él ott, az ottani bulik sokkal szívmelengetőbbek számomra.

Lemezbemutató koncert lesz a szombati. A közönség véleményét már leszűrhettük az eladási adatokból, de hogyan vélekedtek ti az új CD-ről?

Sóder: Általában mindenki azt mondja a legfrissebb lemezére, hogy az a legjobb albuma. Én tényleg azt érzem, hogy sikerült zeneileg egy olyan változatos korongot összehozni, amilyet még sosem csináltunk. A közönség nagyon várta, hogy kijöjjön ez a lemez és a visszajelzések szerint nagyon tetszik a rajongóknak, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy négy nap alatt platinalemez lett a Varázsszavak.



Carlos: Szerintem is nagyon sokszínű a zene és eléggé eltér a többitől. Ugyanakkor mégis érezhető rajta a tipikus vegás íz, szóval meglehetősen összetett zeneileg az anyag.

A lemez különlegességét az is adja, hogy ezúttal nem két, hanem három Vajda is muzsikál rajta, hiszen az Amilyen hülye vagy című dalban édesapátok és a bőgős Jimmy apukája is játszik zongorán, illetve basszusgitáron.

Sóder: Kowa szerette volna átdolgozni ezt a nótát, és erre nekem beugrott, színesítsük meg úgy a dalt, hogy az öregek is beszállnak. A stúdiózás pedig külön élmény volt, apám, ha járt is ilyen helyen, az legalább negyven éve történt. Nagyon jól vették az akadályt, mindketten felkészülten jöttek a felvételekre, biztosan izgultak, de ügyesen végrehajtották a feladatukat.

Carlos: Én teljesen elérzékenyültem ettől. Még most is előfordul, hogy megyek az utcán és bevillan az agyamba: mekkora király dolog, hogy a bátyámmal és az apámmal játszom egy lemezen!

Arról esetleg nincs szó, hogy színpadra is álljon az idősebbik Vajda és az idősebbik Szórád?

Sóder: Most Debrecenben még biztosan nem, de később nem elképzelhetetlen ez sem.

Sóder, ha jól tudom, neked a Kowalsky meg a Vega mellett van még egy szintén nagy „projekted”.

Sóder: A feszített tempójú turnézás mellett az a legfontosabb számomra, hogy minél több időt tölthessek a családommal. Emellett négy éve nyitottuk meg a Rocksulit Budapesten, most gőzerővel készülünk az évzáró koncertekre, aki debreceni, az nagyjából tudja, hogy ez mit jelent. Ezzel nem kevés feladat jár, úgyhogy van vele munkám bőven napi szinten.

Carlos, te viszonylag későn, 2012-ben lettél állandó tag a zenekarban, mennyiben változott meg ettől az életed?

Carlos: Hú, nagyon. Iszonyúan szerencsésnek mondhatom magam, mert azt csinálom, amit szeretek és ami belülről jön. Zenélhetek, járom az országot, tehát az álmaimat élem, ez boldogsággal tölti el a szívemet. Nyilván előtte is muzsikáltam a suli mellett, de ez most teljesen kitölti az életemet, a Kowalsky meg a Vega a főállásom. Én vagyok az egyetlen olyan tag a bandában, akinek nincs még családja, úgyhogy én csak élvezem az életet.

Mint a fiatalabb generáció képviselőjének, melyek a kedvenc Vega-nótáid?

Carlos: A régiek közül a Többet érdemelsz című. Az új lemezről a Lélekszerelő a favorit most, míg az előző albumunkról a Még nem éden.

- Tamás Nándor -


Névjegyek

Név: Vajda Péter

  • Becenév: Sóder
  • Születési idő: 1978. január 1.
  • Kowalsky-lemezek, melyeken játszott: Szemenszedett igazság (2008), Ötcsillagos (2010), Még nem éden (2014), Varázsszavak (2016)
  • Név: Vajda Tamás

  • Becenév: Carlos
  • Születési idő: 1987. szeptember 25.
  • Kowalsky-lemezek, melyeken játszott: Még nem éden (2014), Varázsszavak (2016)

  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában