Helyi közélet

2017.02.18. 16:38

Egyelőre „titkolózik” a határ az állapotáról

Hajdú-Bihar - A gazdák szerint korai arról beszélni, hogy a szántóföldi vetések miként teleltek át.

Hajdú-Bihar - A gazdák szerint korai arról beszélni, hogy a szántóföldi vetések miként teleltek át.

Bár a legtöbb helyen már legfeljebb foltokban borítja hó a határt, a súlyosabb belvízhelyzetet egyelőre megúszták a gazdák.

Társi László nagyrábéi gazda tapasztalatai szerint egyelőre nem olyan rettenetes a helyzet, mint tavaly ilyenkor volt. „Éppen a határból jövök; a laposabb részeken foltokban áll ugyan a víz, de kiterjedtebb elöntések szerencsére még nincsenek. Amióta az állami vízügy átvette a vízgazdálkodási társulatoktól a feladatokat, valamivel jobb lett a helyzet, érezhetően több a pénz és nagyobb az odafigyelés a csatornákra, valamint a műtárgyakra. Mintha több lenne az akarás. Meg aztán az se mindegy, hogy most már nem kell a gazdáknak hozzájárulást fizetni” – osztotta meg velünk a legfrissebb tapasztalatait, hozzátéve, hogy a búzavetés ígéretes képet mutat. Most annak szurkolnak, hogy csak eső ne gyorsítsa az olvadást, mert az hamar felülírhatja a jelenlegi állapotokat a földeken.

Mindre van orvosság

Polgár József komádi gazdálkodó eddig nem igazán vette észre, hogy jobb lenne a csatornák állapota. – Mű­trágyázni egyelőre nem lehet, ahhoz túlságosan lágy a föld. A búzám nagyon szép, a repce viszont úgy látom, lefeketedett, az nehezebben viseli a hideg napokat. Egyébként meg majd a tavasz megmutatja – jelentette ki, és ezt Örvendi László hajdúszoboszlói gazdálkodó, a Magosz megyei elnöke is osztja. Ő úgy fogalmazott, hogy Hajdúszoboszló körül, és egyáltalán a Hajdúságban kevés csatorna van (lehetne több), a megye más térségeire pedig nincs rálátása. „A vetésekben egyelőre nem látszik semmilyen kártétel, de egy hónapot még várnék annak megítélésével, hogy az állományok hogyan vészelték át a telet. Normális telünk volt, a tapasztalataim azt mondatják velem, hogy ezt bírni kell a fiatal növényeknek.

Békési Imre, a derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója nagy változást a szolgáltatóváltás óta ugyancsak nem tapasztalt. Szavai szerint most se sokkal tisztábbak a határban az árkok, meg a csatornák, mint korábban, a társulás idejében voltak. – A belvíz egyébként sok mindentől függ; egyrészt a talajok állapotától, másrészt az olvadás intenzitásától, harmadrészt az esőzésektől. Aki folyamatosan csinálja az altalaj-javítást, annál kevésbé jelentenek problémát az elöntések, hiszen a talaj sokkal jobban el tudja nyelni a vizet – osztotta meg velünk tapasztalatait a cégvezető, aki szerint a vetések állapotáról nyilatkozni február közepén még a jóslás kategóriájába tartozik. Jégtörő Mátyás után azonban majd okosabbak leszünk.

- Petneházi Attila -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában